Helft zones 30 niet in orde
Amper 57 procent van de zones 30 aan gewestwegen wordt ondersteund door een politiereglement. Dat berichtten de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.
Als gemeenten een zone 30 afbakenen op gemeentewegen dan mogen pas verkeersborden worden geplaatst nadat er een aanvullend reglement in de gemeenteraad is gestemd, zodat de politie indien nodig bekeuringen kan uitschrijven, zegt Katrien Schryvers, Vlaams parlementslid voor CD&V en burgemeester van Zoersel.

Voor gewestwegen vaardigt de verantwoordelijke minister deze aanvullende reglementen uit op voorstel van de Administratie Wegen en Verkeer (AWV). Maar van de 427 zones 30 in schoolomgevingen langs gewestwegen heeft de AWV dat maar in 247 (57 procent) gevallen gedaan.

Is dat een probleem? De wet zegt dat verkeerstekens bindend zijn als ze de juiste vorm en afmetingen hebben. Maar de wet voegt eraan toe dat die borden in overeenstemming moeten zijn met het politiereglement.

'Zonder die aanvullende reglementen kunnen overtredingen voor de rechtbank betwist worden. En stel je maar voor dat zoiets gebeurt nadat een kind is aangereden. Als overheid moet je er voor zorgen dat het niet tot dergelijke discussies of rechtszaken komt', zegt Katrien Schryvers.

Mobiliteitsminister Hilde Crevits heeft de AWV met grote aandrang gevraagd de zaak zo snel mogelijk in orde te brengen.