Racing Genk nog geen topploeg
Foto: belga
Genk moet voorin even passen na een 3-1-nederlaag op Kortrijk dat al sinds 15 augustus 2007 thuis ongeslagen is. KVK pakte op basis van het aantal kansen en het vlottere spel verdiend de drie punten tegen een vooral voorin onmondig Genk.
Kortrijk schudde door de zege de druk van zich af. De zeges van Roeselare, Bergen, KV Mechelen en Germinal Beerschot op zaterdag kwamen de West-Vlamingen immers niet goed uit. Genk miste dan weer de kans om over Standard naar de derde plaats te wippen.

Van Geneugden verging de geschorste Cornelis door Daeseleire, Caillet nam de plaats in van de geblesseerde Jao Carlos en kapitein De Decker - terug uit blessure - bracht Hubert weer op de bank. Het was dan ook achterin even zoeken voor de Limburgers, want Kortrijk zette meteen het mes op de keel. Fontenette was van plaats gewisseld met Guédioura, die meteen dreigde. Genk herstelde het evenwicht en trok naar het doel van Mollez. Die moest op het kwartier een voorzet-schot van Dugary wegduwen, maar kwam verder niet in actie.

Gecontesteerde strafschop

Even leek het dat Genk het laken naar zich toe zou trekken, maar de scherpste kansen bleven voor KVK via Bakx, Guédioura en Dely. Aanvankelijk geen wijziging aan het spelbeeld na rust. Het verdiende doelpunt voor KVK kwam er via Coulibaly. Hij wurmde zich na een lange bal van Guédioura voorbij Matoukou en mocht ongehinderd op Bailly af terwijl hij tijd had om een hoek uit te zoeken en in de verste zijn zesde van het seizoen binnen te leggen.

‘Ongelooflijk hoe knap hij dat deed’, zei Sven Kums na afloop. Het gloriemoment van de Kortrijkse middenvelder moest toen nog komen.

Van Geneugden hoopte met Soetaers en Bosnjak in plaats van Tiago en Dugary wat meer pressing te zetten en dat resulteerde in de gelijkmaker. Toth stak Bosnjak diep en die kwam een glijdende Mollez tegen. Die tikte eerst bal, dan man en de Luxemburgse ref Alain Hamer legde ondanks het hevige Kortrijks protest de bal op de stip. Barda maakte gelijk.

‘De scheidsrechter zei me achteraf dat het geen strafschop was’, trachtte KV-aanvoerder Demets achteraf zijn gram nog te halen.

Kortrijk reageerde als een gebeten hond. Opnieuw een snijbal van Guédioura, dit keer op Kums en ook hij kreeg tijd en ruimte om te scoren. Amper afgetrapt misrekende Bailly zich en liep Bakx onderuit. Eveneens penalty en Kums maakte zijn tweede van de avond, meteen zijn vijfde van het seizoen. Kortrijk hijst zich daarmee (even) uit het slop van de degradatiegroep.

‘Een verdiende zege want Genk kwam er niet aan te pas’, aldus nog Kums nadat hij een uur en een kwartier in de dopingcontrole had gezeten. ‘Dit is dik verdiend. Ook voor mezelf was het leuk. Ik heb nu vijf goals, waarvan twee strafschoppen. Ik voelde geen druk. Bailly vertrok namelijk te vroeg. Daarom was het makkelijk voor mij om de bal in de andere hoek te leggen.’

Doelpunten:
Elimane Coulibaly 58'
Elyaniv Barda 72'
Sven Kums 78'
Sven Kums 80'