Drie miljoen bedevaartgangers bij Mekka
Foto: photo news
Bijna drie miljoen moslims zijn iets buiten Mekka, in Saudi-Arabië, bijeengekomen in het kader van de hadj, de jaarlijkse bedevaart.
De moslims, alle in het wit gekleed, gingen massaal op de knieën om vergiffenis te vragen. De bede wordt gezien als het spirituele hoogtepunt van de pelgrimage naar Mekka.

Heidenen

Hoewel de meeste moslims de hadj als een puur religieuze aangelegenheid beschouwen, waren er zondag toch ook enkele duizenden die zich bezighielden met de zogenoemde 'verwerping van de heidenen', een ceremonie die door Iran wordt ondersteund en die zich tegen de Verenigde Staten richt.

De Saudische regering had van tevoren gewaarschuwd dat ze geen openbare anti-Amerikaanse demonstraties zou accepteren, maar de ceremonie werd binnen gehouden, in tenten op de vlakte van Arafat, nabij de gelijknamige berg.

Dat de hadj door die ceremonie tegen de 'heidenen' een politieke bijsmaak krijgt, bevalt veel bedevaartgangers niet. 'Tijdens de hadj moet de nadruk liggen op de rituelen, niet op politiek', zei Ahmed Malek, een pelgrim uit de Malediven.

Sjeik Abdul Aziz al-Sheikh, de grootmoefti van Saudi-Arabië zei: 'Pelgrims horen geen andere leuzen aan te heffen dan die van de islam'.

De berg Arafat, niet te verwarren met Ararat in Turkije, is de plek waar in het jaar 632 Mohammed zijn laatste preek gaf. Tijdens die preek zou aan de profeet de Koran geopenbaard zijn.