Omdat de vraag naar auto's sterk gedaald is, heeft de directie van Ford Genk dit weekend beslist om de zogenaamde kleine nacht- en weekendploegen af te schaffen.
De kleine nacht- en weekendploegen werden precies in het leven geroepen om productiepieken op te vangen. Maar met de daling van de autoverkoop zijn die ploegen nu niet meer nodig, meldt de regionale televisiezender TV Limburg zondagavond. De vakbonden bevestigen het nieuws.

Concreet zullen er 100 van de 140 nachtarbeiders en 46 van de 150 weekendarbeiders weer in het normale tweeploegenstelsel ingeschakeld worden.

Het gaat meerbepaald om de arbeiders die werkzaam waren in de kleine nachtploeg van de ruwbouwafdeling. De nachtploeg van de persafdeling blijft wel bestaan.

De veertig arbeiders van de kleine nachtploeg zullen enkel nog onderhoud uitvoeren en ingeschakeld worden om onderdelen te maken voor de Ford-fabriek in Sint-Petersburg, zegt vakbondsafgevaardigde Erik Verheyden van het ABVV. Van de weekendploegen blijft er slechts één ploeg overeind. De 46 tijdelijke arbeiders die in de kleine weekendploeg werkzaam waren, worden opnieuw in het normale regime ingeschakeld - indien hun contract niet wordt stopgezet, luidt het.

De directie van Ford Genk kondigde vrijdag aan dat de contracten van 813 van de in totaal 1.113 tijdelijken niet verlengd zullen worden. Naast de 200 tijdelijke werknemers aan wie een vast contract was beloofd, blijven er nog 100 extra tijdelijke werknemers aan boord.