De agent die de 15-jarige Andreas Grigoropoulos zaterdagavond doodschoot, is zondag gearresteerd en zal worden vervolgd voor 'opzettelijke doodslag'. Een collega van de man werd aangehouden wegens medeplichtigheid. Dat meldt een politiebron.
In de Griekse hoofdstad Athene manifesteren nog steeds duizenden mensen nadat een 15-jarige jongen werd neergeschoten door een politieagent.

Groepen jongeren gooien molotovcocktails naar winkels en banken. Tientallen wagens werden al in brand gestoken.

Het dodelijke incident dat de chaos op gang bracht, vond zaterdagavond in de buurt Exarchia plaats rond 21 uur lokale tijd (20 uur Belgische tijd). Het slachtoffer, Andreas Grigoropoulos, die samen met een 30-tal jongeren stenen naar een politievoertuig gooide, werd geraakt door een kogel van een agent die het voertuig verliet om de jongeren te arresteren. De tiener werd getroffen in de borst.

'Geen begrip voor dader'

De Griekse premier Costas Caramanlis verzekerde zondag dat er 'geen enkel begrip' zal zijn voor de verantwoordelijken van de dood van de jongeman. Dat deed hij in een rouwbrief aan de familie van het slachtoffer.

De minister van Binnenlandse Zaken, Prokopis Pavlopoulos, en de politie betuigden hun 'grote verdriet' na het incident en bevalen een onderzoek naar de oorzaak.

Pavlopoulos en Caramanlis boden allebei hun ontslag aan, maar dat werd geweigerd.

De 37-jarige Epaminondas Korkonéas, die zaterdag het fatale schot loste, zit intussen in hechtenis in Athene. Hij wordt vervolgd voor opzettelijke doodslag.

De procureur vervolgt ook een tweede agent, de 31-jarige Vassilis Saraliotis. Hij zat zaterdagavond samen met Korkonéas in het politievoertuig van waaruit geschoten werd.

Onrustige regio

In Exarchia zijn er regelmatig schermutselingen tussen de politie en groepjes (extreemlinkse en anarchistische) jongeren. De onrust is het gevolg van een incident in 1985. Toen werd in de wijk tijdens een manifestatie eveneens een 15-jarige jongen, Michalis Kaltezas, gedood door een agent.

Zondagmiddag verzamelden bijna 5.000 mensen voor het Nationaal Museum, vlakbij de plek waar Grigoropoulos gedood werd.

De manifestatie, georganiseerd door linkse verenigingen en mensenrechtenorganisaties, liep uit de hand en de politie probeerde de betogers te verhinderen hun optocht voort te zetten richting politie.

In een filiaal van een Franse autoconcessiehouder brak brand uit nadat manifestanten een molotovcocktail hadden gegooid. Ook voorgevels van bankkantoren raakten beschadigd door projectielen. De politie gebruikte traangas om de amokmakende jongeren uiteen te drijven.

Ook in Thessaloniki werden vandaag molotovcocktails gegooid naar banken, handelszaken en een politiecommissariaat.