Een lek in de toevoerleiding van de watertoren op de Brugse Vesten zorgt zondag voor een ernstige drukvermindering in de Brugse binnenstad. Dat meldt watermaatschappij TMVW.
Arbeiders van de maatschappij zijn met man en macht bezig om het lek te lokaliseren en te herstellen. De watertoren is intussen volledig leeg. De druk die normaal 3,5 bar bedraagt, kan dalen tussen 1,5 en 1 bar.

'Droogvallen zal de binnenstad niet', zegt Marc Floor van TMVW. 'Maar de drukvermindering kan de huishoudens en de horeca in de binnenstad ernstig parten spelen. De meeste professionele klanten worden door de maatschappij gewaarschuwd. Daarbij onder meer de brandweer en het ziekenhuis.'

TMVW heeft drie noodverbindingen geactiveerd. Daardoor zal de historische binnenstad niet zonder leidingwater vallen. 'Enkel op de hoogste verdiepingen in appartementsgebouwen of hotels kan er een tekort ontstaan', zegt burgemeester Patrick Moenaert (CD&V).

'De herstellingswerken kunnen tot maandagochtend duren als er geen complicaties ontstaan.'

Oorzaak

De oorzaak van het lek is nog onbekend. 'De vrieskou lijkt ons onwaarschijnlijk', zegt Floor. 'Vermoedelijk gaat het om een spontaan lek. Pas als we de buis hebben bereikt, zullen we de exacte oorzaak kunnen achterhalen.'

Het drinkwater kan in Brugge door de verandering in druk en toevoerrichting bruin kleuren door de extra opname van ijzer uit de buizen. Dit is geen probleem voor de volksgezondheid, maar kan de was wel verkleuren.

'Als mensen vaststellen dat hun was bruin is, moeten ze die vochtig houden en opnieuw wassen als het water opnieuw volledig helder is', luidt het advies.