Leterme ijvert voor Europese troepenmacht Congo
Foto: belga
Premier Yves Leterme blijft achter het idee van een Europese troepenmacht voor Congo staan. Wat in Congo aan het gebeuren is, mag niet genegeerd worden, zegt Leterme.
De premier kreeg ook een brief van VN-sectrearis-generaal Ban Ki-Moon met de vraag om een troepenmacht naar het door geweld verscheurde Afrikaanse land te sturen.

België zal de zaak morgen bepleiten tijdens de Raad van Ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel. 'We gaan de zaak opnieuw bepleiten. We vinden dat je echt niet de andere kant kan opkijken als je ziet wat er in Oost-Congo gebeurt', zegt Leterme op VRT-radio.

De Gucht

Ook minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht blijft pleiten voor EU-overbruggingsmacht in Congo. Ban Ki-Moon formuleerde tijdens het onderhoud met minister De Gucht in New York op 25 november al mondeling het verzoek voor een EU overbruggingsmacht in Oost-Congo.

De Gucht probeerde de overbruggingsmacht op de been te brengen in overleg met onder meer zijn Europese collega's. Maar Frankrijk noch het Verenigd Koninkrijk zijn op dit moment bereid het voortouw te nemen in zo'n EU-troepenmacht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in