Dagelijks worden 147 Belgen ambtshalve geschrapt. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Kamerlid Guido De Padt (Open VLD). In de meest gevallen gaat het om mensen die domiciliefraude pleegden.
Opvallend is wel dat ondanks de uitschrijving uit het bevolkingsregister, deze mensen wel nog kunnen rondrijden met hun voertuig dat ingeschreven staat op een vals adres. De Padt vindt dit niet kunnen en wil een automatische koppeling met het DIV-register. Dat zegt hij in De Zondag.

Op jaarbasis worden in Vlaanderen 20.731 mensen geschrapt uit het bevolkingsregister. In 2003 waren er dat nog 24.277. In Brussel gaat het om 13.136 mensen (21.179 vier jaar eerder). Het Waals gewest vertoont een stijgende trend, met 16.042 schrappingen in 2007, tegen 12.683 in 2003.

Deze mensen zijn veelal niet in orde met hun domicilie. Opvallend, aldus De Padt, is dat hun voertuigen nog steeds geregistreerd mogen staan op het adres waar ze zelf zijn geschrapt. 'Dat is in feite een onwettelijke situatie. De mensen zouden moeten beseffen dat ze op dat ogenblik in feite ook onverzekerd rondrijden', zegt hij. De politie staat machteloos.

In zijn antwoord op de parlementaire vraag erkent minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael het probleem.