Premier Guy Verhofstadt stelt zijn vertrek naar de EU-Afrikatop in Lissabon uit tot zaterdagmorgen. De premier kan meer doen in Brussel dan in Lissabon, zo was te horen.
Wellicht werkt hij nog wat voort aan de informatieopdracht die hij van de koning kreeg om een uitweg uit de politieke crisis te zoeken. Het ziet er steeds meer naar uit dat er gezocht wordt naar een regering die over een bijzondere meerderheid beschikt.

Verhofstadt zei zelf dat zijn taak een dubbel doel had: kijken hoe het debat over een belangrijke staatshervorming zo snel mogelijk kan worden opgestart en zien hoe een aantal dringende zaken die het kader van de lopende zaken overstijgen zo snel mogelijk kunnen worden aangepakt.

De piste om de huidige ontslagnemende paarse regering het vertrouwen van het parlement te laten vragen, lijkt definitief van de baan. De SP.A herhaalde vandaag zijn verzet tegen een dergelijk minderheidskabinet. De Vlaamse socialisten willen alleen een ‘serieuze vraag’ naar een ‘echte regering’ bekijken en willen onder geen beding depanneren voor oranje-blauw. Open VLD, de partij van Verhofstadt zelf, kantte zich al van maandag tegen een ‘noodregering’. Alle partijen die Verhofstadt deze week zag, willen echter wel meewerken om de dringende zaken via het parlement op te lossen.

Hoe een nieuwe coalitie er uit zou kunnen zien, is nog niet duidelijk. Wel ziet het er steeds meer naar uit dat er een regering komt die over een bijzondere meerderheid beschikt, temeer omdat oranje-blauw met de ruzie tussen CDH en MR nu wel definitief dood lijkt. Het idee van een conventie die de staatshervormig voorbereidt, lag deze week vanuit verschillende hoeken onder vuur.

Niet alleen de SP.A noemt dat een ‘praatbarak’, ook gewezen premier Jean-Luc Dehaene (CD&V) zei dat dit niet zou werken. En ook Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en N-VA-voorzitter Bart De Wever merkten de voordelen op van een regering met een bijzondere meerderheid.

Veel mogelijkheden zijn er daarbij niet. De Vlaamse liberalen willen geen traditionele tripartite. Een asymmetrische coalitie met CD&V/N-VA en Open VLD aan Vlaamse kant en CDH, MR en PS aan Franstalige kant zou met 101 zetels wél over een tweederdemeerderheid beschikken. Maar dat stuit wellicht op een ‘njet’ van de MR, die nu boos is op het CDH. Als men daar het CDH buiten plaats, blijf er een coalitie met CD&V/N-VA, Open VLD, MR en PS over, goed voor 91 zetels. Dat is geen tweederdemeerderheid, maar de SP.A zei tot nu toe altijd dat ze alle ‘goede voorstellen’ inzake staatshervorming zou steunen. En de Vlaamse socialisten hebben 14 zetels.

Mocht die formule het levenslicht zien, dan is de vraag wie er premier wordt nog niet meteen beantwoord. Naast het feit dat de liberale premier de crisis heeft helpen oplossen, zal de liberale familie kunnen wijzen op haar overwicht in het parlement. MR en Open VLD hebben in de Kamer samen 41 zetels, tegenover 30 voor het kartel CD&V/N-VA en 20 voor de PS. Bij Open VLD blijven ze er bij dat het niet aan de hen, maar aan de winnaars van de verkiezingen is om een regering te vormen. En CD&V/N-VA blijft achter zijn leider Yves Leterme staan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in