Oranje-blauwe crash doet Vlaming niet anders kiezen
Ondanks de woelige politieke tijden blijkt de Vlaming nogal standvastig te zijn in zijn politieke voorkeur.
Lijst Dedecker bevestigt zijn opgang ten koste van Vlaams Belang, de oranje-blauwe partijen blijven stabiel.
De politieke barometer van De Standaard/VRT peilde deze week naar de gevolgen van het afspringen van de oranje-blauwe onderhandelingen vorig weekend. Van dinsdag tot en met vanmorgen vroeg TNS Media aan 751 Vlamingen op welke partij ze zouden stemmen, als er vandaag verkiezingen zouden zijn.

Ondanks de woelige politieke tijden blijkt de Vlaming nogal standvastig te zijn. Vergeleken met de vorige peiling begin november zijn er weinig spectaculaire verschuivingen. De belangrijkste vaststelling is dat Lijst Dedecker bevestigt na de opvallende stijging in de vorige peiling. Lijst Dedecker klokt ook ditmaal af rond tien procent (9,9 procent).

Bij Vlaams Belang hebben ze reden om zich zorgen te maken, want het succes van Lijst Dedecker gaat vooral ten koste van hen. De partij blijft opnieuw steken op slechts 15,8 procent, een status-quo, net zoals voor Open VLD, dat zich in november wat herstelde van de klap op 10 juni en nu stabiel blijft op 20,5 procent.

Blijkbaar spreekt de rechtse oppositie van Jean-Marie Dedecker een steeds ruimer publiek aan. Ook ditmaal is het aantal mensen dat zich kan voorstellen op LDD te stemmen, weer gegroeid. Het potentieel van Lijst Dedecker gaat sinds het ontstaan van de partij in een stijgende rechte lijn en is nu van dezelfde grootteorde als het potentieel van Groen! of Vlaams Belang.

Sinds de verkiezingen van 10 juni is al 20 procent van de kiezers van partij veranderd, maar behalve LDD blijven de verschuivingen tussen de partijen beperkt. De verschuivingen ten opzichte van de federale verkiezingen blijven telkens binnen de foutenmarge.

Het kartel CD&V/N-VA blijft veruit de grootste met 30,2 procent van de stemmen. De partij ondervindt weinig hinder van de manoeuvres van de jongste weken, die de indruk gaven dat de partij zich liet ‘gijzelen’ door kartelpartner N-VA. Binnen het kartel zijn de verhoudingen wel in beweging. CD&V daalt licht, maar de positie van N-VA wordt versterkt. De partij komt nu weer boven de kiesdrempel uit.

Bij het kartel SP.A/Spirit is de omgekeerde beweging merkbaar. SP.A/Spirit stijgt licht, tot nog altijd maar 16,3 procent van de stemmen, maar het gewicht van Spirit in dat resultaat is gedaald. Het betere resultaat voor SP.A gaat ten koste van de groenen die van 6,9 opnieuw naar 6 procent zakken.

De peiling onderzocht ook de politieke toekomst van België. Net zoals in november is een grote meerderheid van de respondenten voorstander van het behoud van België. Slechts tien procent pleit voor het verdwijnen van België.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in