Verhofstadt krijgt voorkeur als premier
Verhofstadt is maanden uit beeld geweest, maar slaagt er toch in Leterme achter zich te laten als het gaat om het premierschap.
In de strijd om het premierschap moet Yves Leterme (CD&V) de duimen leggen tegen aftredend premier Guy Verhofstadt (Open VLD). Eenenveertig procent vindt Verhofstadt het meest geschikt om (opnieuw) premier te worden, tegenover 40 procent voor Leterme. Die laatste blijft wel de populairste politicus.
Verhofstadt is maanden uit beeld geweest, maar slaagt er toch in Leterme achter zich te laten als het gaat om het premierschap. De peiling is deze week afgenomen, tussen dinsdag 4 en vrijdag 7 december. Net nadat Verhofstadt opnieuw op het voorplan verscheen. Op die korte tijd wipt hij over Yves Leterme.

In de novemberpeiling stond Leterme nog comfortabel op kop, met 43% tegenover 35% voor Verhofstadt. Die laatste klimt dus sterk, terwijl de gewezen formateur een tik moet incasseren.

Wat betreft populariteit, blijft Leterme wel de ranglijst aanvoeren. Maar de voorsprong is miniem. Exact een op de twee kiezers kan zich voorstellen op Leterme te stemmen. Verhofstadt moet daar met zijn 49% amper voor onderdoen.

Inge Vervotte (CD&V) hijst zich mee op het podium. Zij is de met 38% de op twee na populairste. Tijdens de lange formatiepoging speelde Vervotte nochtans een weinig zichtbare rol.

Oud-SP.A-voorzitter Johan Vande Lanotte (37%) moet tevreden zijn met de vierde plaats. Partick Janssens (SP.A) sluit de top-5 af. De Antwerpse burgemeester doet een goede zaak: hij komt van de achtste plaats en ook bij hem is niet meteen duidelijk waaraan hij zijn gestegen populariteit te danken heeft.

Oud-kamervoorzitter Herman De Croo (Open VLD) weet met zijn 35% nog net opvolger Herman Van Rompuy (CD&V, 34%) achter zich te houden. Karel De Gucht (Open VLD) zakt van plaats zeven naar acht. Jean-Marie Dedecker is negende. Onderaan de top-10 vinden we Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), die een eerder slechte beurt maakt. Hij valt terug van 34 naar 30 procent en moet zo vier plaatsen prijsgeven.

Op plaatsen elf tot vijftien staan alleen stijgers, en wel in deze volgorde: Bart Somers (Open VLD), Filip Dewinter (Vlaams Belang), Caroline Gennez (SP.A), Bart De Wever (N-VA) en Jo Vandeurzen (CD&V). SP.A-voorzitter Gennez maakt de grootste sprong. Zij wint 7% en gaat in een beweging van de zesentwintigste naar de dertiende plaats.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in