CHICAGO - De beruchte galgen van Cook County zijn binnenkort te zien in Ripley’s Believe It or Not! Museum. Het curiositeitenmuseum in San Francisco bood meer geld dan het Chicago History Museum voor de geveilde galgen (ruim 50.000 euro), waaraan tussen 1887 en 1927 86 veroordeelden de dood vonden.
De galgen werden gebouwd om de anarchisten op te hangen die waren aangeklaagd voor de dodelijke bomaanslag tijdens de Haymarket-rellen in Chicago op 4 mei 1886. De afgelopen jaren waren ze te zien in Mike Donley’s Wild West Town, een pretpark in de plaats Union, zo’n 80 kilometer ten noordwesten van Chicago. Donley kocht de galgen in 1977 voor een prijs die hij niet wenst te onthullen. Van de galgen wilde hij af omdat er tegenwoordig vooral kinderen naar zijn wildwest stadje komen.

De galgen deden voor het laatst dienst op 24 juni 1927, om een einde te maken aan het leven van moordenaar Elin Lyons. Cook County, in de staat Illinois, gebruikte vanaf dat moment de elektrische stoel. De galgen - het schavot van 3 bij 6 meter en de balk 4,5 meter erboven - zouden zijn vernield als niet politiemoordenaar ’Terrible Tommy’ O’Connor op 19 december 1921 was ontsnapt, drie dagen voor zijn executie.

Omdat was bepaald dat O’Connor door ophanging gedood moest worden, kon hij na zijn eventuele arrestatie niet worden geëlektrocuteerd. De galgen werden daarom gedemonteerd en opgeslagen in de kelder van de gevangenis, waar ze vijftig jaar lang ongebruikt bleven staan.