PARIJS - De Franse politie heeft ernstige fouten gemaakt in de zaak waarin in oktober 2005 twee jongens omkwamen en die wekenlange rellen in het hele land tot gevolg had. Dat is volgens de advocaat van de nabestaanden van de jongens de conclusie van een intern rapport van de Franse politie.
De twee jongens kwamen door elektrocutie om het leven in een transformatorhuis in de Parijse voorstad Clichy-sous-Bois, en een derde jongen liep hierbij ernstige brandwonden op. Hoewel aanvankelijk door de politie en het ministerie van binnenlandse zaken ontkend was dat de jongens voor het fatale moment door de politie waren opgejaagd, blijkt volgens advocaat Jean-Pierre Magnard uit het rapport dat hier wel degelijk sprake van was.

Verder zegt het rapport dat de agenten onmiddellijk hadden moeten reageren toen zij zagen dat de jongens het transformatorhuis betraden. Als een van de agenten het energiebedrijf had gebeld, hadden technici van dat bedrijf misschien nog bijtijds kunnen ingrijpen.

De advocaat bestrijdt een andere bevinding uit het rapport, dat een van de jongens samen met een handlanger met plannen rondliep om een bouwterrein te gaan beroven. Hij verwijst hiervoor naar een eerder verslag van de officier van justitie van de Parijse voorstad Bobigny, dat de jongens vrijpleit van strafbare feiten.

De rellen die achterstandswijken in geheel Frankrijk in de herfst van 2005 teisterden, kwamen voort uit problemen met betrekking tot werkloosheid en racisme. De dood van de twee jongens vormde de directe aanleiding voor de inwoners om hun ongenoegen te uiten over hun situatie.