BRUSSEL - Door in zee te gaan met de open stadslijst van burgemeester Bart Somers, heeft de SP.A-Spirit-lijst van Caroline Gennez woordbreuk gepleegd. Dat zegt het kartel CD&V/N-VA een dag na het bekendraken van de paarse coalitie in Mechelen. Volgens CD&V/N-VA had Gennez beloofd om over een tripartite te onderhandelen.
,,Gennez heeft zich formeel geëngageerd om intussen geen parallelle onderhandelingen te voeren met de lijst VLD-CDO-Groen! van Bart Somers'', zegt Inge Vervotte, Vlaams minister en CD&V-verkozene in Mechelen. Dat engagement is neergeschreven in een schriftelijk akkoord van 13 oktober.

Somers zei woensdag voor SP.A-Spirit te kiezen omdat het kartel CD&V/N-VA ''tegenstrijdige signalen'' verstuurde en omdat het kartel niet stabiel zou zijn, vanwege de nationale breuk tussen CD&V en N-VA.

,,Dit zijn valse voorwendsels. Er zijn nooit tegenstrijdige signalen verstuurd en het kartel CD&V/N-VA zal in Mechelen als één fractie zetelen'', zegt Vervotte. CD&V/N-VA zegt evenwel niet verbaasd te zijn over het akkoord tussen Somers en Gennez. ,,Wat we verwacht hadden, wordt bevestigd'', zegt Vervotte.