ROTTERDAM - De voormalige top van de failliete luchtvaartmaatschappij Air Holland heeft miljoenen euro drugsgeld witgewassen. De rechtbank in Rotterdam heeft voormalig bestuursvoorzitter Cees van Dormael donderdag veroordeeld tot 1,5 jaar celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Zijn financiële rechterhand Paul Gruythuysen moet drie jaar de cel in, ook met zes maanden voorwaardelijk.
Het vonnis voor van D. is hoger dan de eis van het openbaar ministerie. Als topman van een nationale luchtvaartmaatschappij bekleedde hij een belangrijke maatschappelijke positie, verklaarde de rechter. De officier van justitie had een celstraf van een jaar geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Het vonnis voor zijn vroegere collega Paul G. is wel conform de eis.

De rechtbank velde een hard oordeel over van D. Nadat hij in 2001 als topman aantrad van het noodlijdende Air Holland, werd al snel duidelijk dat er miljoenen gulden extra nodig waren om het bedrijf in de lucht te houden.

,,In zijn zucht naar het aantrekken van geld heeft hij zijn toevlucht genomen tot miljoenen gulden crimineel geld'', verklaarde de rechter. Van D. wist dat de investeringen in zijn luchtvaartmaatschappij een dubieuze herkomst hadden, maar stelde daar geen vragen over. De oud-bestuursvoorzitter had een sterk eigen belang, vervolgde de rechter. Een groot deel van zijn eigen vermogen had hij in Air Holland gestopt. ,,Bij mislukken van het avontuur zou hij zijn geld kwijt zijn geweest'', aldus de rechter.

Paul G. speelde een belangrijke rol in een criminele organisatie. Hij was het financiële brein. G. bracht miljoenen gulden in sporttassen naar Londen en Luxemburg. In totaal heeft hij 60 miljoen gulden voor de criminele organisatie vervoerd. In deze steden werd het geld overhandigd aan tussenpersonen, bijvoorbeeld in de parkeergarage van hotel Royal in Luxemburg. Deze stromannen zorgden ervoor dat het giraal werd gemaakt. Vervolgens werd het geld in onder meer Air Holland geïnvesteerd. ,,Hij was een sterke schakel tussen de boven- en onderwereld'', luidde het.

De voormalig topmannen zijn teleurgesteld over hun veroordeling. ,,Ik kan me helemaal niet herkennen in het beeld dat de rechtbank heeft geschetst'', was het enige dat van D. na afloop wilde zeggen. Paul G. liet weten dat hij donderdagmiddag nog hoger beroep tegen zijn veroordeling zou aantekenen.