NYON - De Tuchtcommissie van de Europese voetbalbond UEFA heeft Feyenoord donderdag een voorwaardelijke straf van twee Europese thuisduels zonder publiek opgelegd, met een proeftijd van drie jaar. De straf komt er naar aanleiding van de supportersrellen tijdens de EUFA Cup-wedstrijd tegen Nancy. De Rotterdamse club moet ook een boete van 200.000 Zwitserse frank (126.000 euro) betalen.

Feyenoord moet eveneens de schade vergoeden die de Rotterdamse supporters hebben aangericht in het stadion van de Franse club. Commercieel directeur Chris Woerts verklaarde dat Feyenoord niet tegen de straf in beroep gaat.

Het feit dat Feyenoord niet in beroep gaat, geeft aan dat de Rotterdammers opgelucht zijn over het oordeel van de Tuchtcommissie. Het bestuur van de club vreesde voor een zwaardere straf en hield zelfs rekening met een mogelijke uitsluiting, gezien eerdere supportersproblemen.

De UEFA Cup-wedstrijd tussen Nancy en Feyenoord (groep E) werd vorige week donderdag in de 79e minuut stilgelegd toen Nederlandse supporters stoeltjes op het veld gooiden. Feyenoord stond toen 3-0 achter en stond wegens een rode kaart met een man minder. De wedstrijd werd na een onderbreking van een half uur hervat. De score bleef ongewijzigd.

De politie moest traangas gebruiken om de Feyenoord-supporter in bedwang te houden, maar dat hinderde ook de scheidsrechters en de spelers. De politie had de hele dag last met Nederlandse relschoppers, die de binnenstad van Nancy op stelten zetten. Ongeveer 3000 supporters van Feyenoord, met daarbij honderden amokmakers, waren in Nancy aanwezig. Er werden ramen aan dingelen gegooid en agenten werden met flessen bekogeld.

De 'milde' straf betekent wel dat Feyenoord de komende drie jaar erg op zijn tellen moet passen in Europa. De club speelt woensdag zijn laatste groepsduel in eigen stadion tegen het Poolse Wisla Krakow.