Diamantair sterft tijdens huiszoeking in Antwerpen
De Diamantwijk in Antwerpen Foto: © VUM
BRUSSEL -Tijdens een huiszoeking bij de firma Beltaj in de Antwerpse diamantwijk is een Indische diamantair donderdagmorgen overleden na een hartaanval. Volgens de Hoge Raad voor Diamant (HRD) werden de hulpdiensten te laat verwittigd, het parket ontkent dat.

De HRD is er ook niet over te spreken dat de huiszoeking toch nog werd voortgezet.Ook premier Guy Verhofstadt heeft donderdag hierover zijn verontwaardiging geuit.

De vier Antwerpse diamantbeurzen en de kantoren van de Hoge Raad voor Diamant (HRD) zijn vrijdag gesloten als rouwbetuiging nadat een Indische diamantair donderdagmorgen overleed tijdens een huiszoeking. Dat meldt Philip Claes, woordvoerder van de HRD.

Aangezien de HRD gesloten is, geldt hetzelfde ook voor het Diamond Office. Hierdoor is geen in- en uitvoer van diamanten mogelijk. Op alle beursgebouwen en kantoren zullen de vlaggen half stok hangen. Alle Indische diamantzaken sluiten ook maandag hun deuren.

De huiszoeking vond rond 7.30 uur plaats in het kader van een gerechtelijk onderzoek. Het werd de diamantair in kwestie allemaal te veel en hij zakte ineen. ,,De politie heeft pas na vijf à tien minuten de hulpdiensten verwittigd'', zegt Philip Claes van de HRD. Toen die aankwamen, was de diamantair overleden.

,,De speurders hebben vervolgens naar de onderzoeksrechter gebeld voor verdere instructies en die besliste dat de huiszoeking zonder meer moest verder gaan.''

Geen klacht

De HRD en de Indiase gemeenschap zijn diep verontwaardigd dat de huiszoeking in dergelijke omstandigheden alsnog werd uitgevoerd. ,,Wij hebben respect voor de wetten en het gerecht, maar hier is men toch over de schreef gegaan'', zegt Claes.

Aangezien de HRD geen betrokken partij was, zal het geen klacht indienen. Of de familie van het slachtoffer verdere stappen gaat ondernemen, is nog niet duidelijk.

De raad van bestuur van de HRD steekt donderdagmiddag wel de koppen samen. ,,We gaan bekijken of we vanuit de sector bepaalde acties gaan ondernemen naar de overheid toe, want dit kan echt niet.''

Hulpdiensten wel verwittigd

Volgens het Antwerpse parket werden de hulpdiensten wel meteen verwittigd. ,,De huiszoeking is om 7.32 uur van start gegaan. Op dat ogenblik is het slachtoffer onwel geworden. Om 7 uur 33 minuten en 42 seconden precies werd de ziekenwagen verwittigd. Dat is anderhalve minuut later en dus geen vijf of tien of twintig minuten later'', zegt Dominique Reyniers van het Antwerpse parket.

Over de huiszoeking zelf kon het parket geen commentaar geven. ,,De huiszoeking zelf en de manier waarop ze wordt uitgevoerd ligt volledig in handen van de onderzoeksrechter'', aldus Dominique Reyniers. ,,Maar de wijze waarop ze werd uitgevoerd wordt wel nagekeken.''