Real Madrid en Barcelona gelinkt aan Fuentes
PARIJS - Volgens de Franse krant Le Monde zouden de Spaanse voetbaltopclubs FC Barcelona en Real Madrid een beroep hebben gedaan op de diensten van dokter Eufemiano Fuentes, de spilfiguur in het grote bloeddopingnetwerk dat in mei in Spanje blootgelegd werd. De krant baseert zich op 'vertrouwelijke documenten' die ze kon inkijken.

De krant stelt ,,toegang te hebben gehad tot een reeks vertrouwelijke documenten" (de voorbereidingsschema’s van de twee clubs die door de dokter werden opgesteld op een simpel A4-blad), die in detail het voorbereidingsprogramma van Barça en Real op het seizoen 2005-2006 weergeven.

Op de documenten staan ,,gecodeerde opschriften", die volgens het eerste onderzoeksrapport van de Spaanse politie dopingproducten omschrijven. Volgens Le Monde gaat het in de documenten ook over twee andere Spaanse voetbalclubs, Valencia en Betis Sevilla.

De zaak rond dokter Fuentes, ook bekend als de affaire-Puerto, kwam er nadat de Spaanse politie in mei bloeddopingmateriaal ontdekte en registers met gecodeerde namen van meerdere sporters. Dokter Eufemiano Fuentes is vermoedelijk de spilfiguur in het netwerk.

Onder meer toprenners als de Duitser Jan Ullrich en de Italiaan Ivan Basso worden in het schandaal genoemd. Als gevolg van hun betrokkenheid in de zaak kregen ze begin juli geen toestemming om te starten in de Tour De France