ANTWERPEN - Voor de correctionele rechtbank van Antwerpen is donderdag de zaak rond het faillissement van de Bank Max Fischer ingeleid. Vijftien beklaagden, onder wie de twee bedrijfsleiders, de hoofdboekhouder en enkele diamantairs, staan terecht. De eigenlijke behandeling van het megafraudedossier is voorzien van 9 tot en met 11 mei.
De Bank Max Fischer, die in het hart van de Antwerpse diamantbuurt gelegen was, werd op 9 januari 1997 failliet verklaard. Bijna tien jaar later moeten bedrijfsleiders André Z. (Zucker, 63) en Bernard F. (Fischer, 75), hoofdboekhouder Victor S. (Sterckx, 62) en enkele diamantairs zich voor de rechtbank komen verantwoorden voor onder meer valsheid in geschrifte.

Toplui van de bank bleken betrokken bij grootschalige witwasactiviteiten in de diamantsector. Zo deed onder meer de Pakistaanse diamantair en drugshandelaar Fouad Abbas zaken met hen. Hij waste via de bank ruim 1 miljard frank (25 miljoen euro) aan criminele gelden wit en werd daarvoor in 2001 tot vijf jaar cel veroordeeld.

De zaak Abbas luidde destijds de ondergang van de Bank Max Fischer in, omdat het gerecht besloot om de activiteiten van de bank volledig door te lichten. Het faillissement sloeg een put van 2,5 miljard Belgische frank (ruim 62 miljoen euro).