300 graven vernield in Gentbrugge
GENT - De vandalen die woensdagavond tekeer gingen op het kerkhof van Gentbrugge hebben naar schatting 300 graven vernield. Dat zegt commissaris Guy Bontinck van de Gentse interventiepolitie donderdag. Eén verdachte is opgepakt.
De schade is enorm. De vandalen vernielden onder meer de rozentuin waar urnen werden ondergebracht. Ze beschadigden ook kinder- en oorlogsgraven.

De stoffelijke resten van de overledenen niet beroerd. Dat zeiden parketwoordvoerster Nicole De Rouck en burgemeester Frank Beke vanmiddag op een persconferentie in het Gentse justitiepaleis.

Verdachte aangehouden

De politie heeft een verdachte opgepakt. Het gaat om een 29-jarige Gentse vrouw met de Belgische nationaliteit, maar van Turkse afkomst, die woensdagavond in verdachte omstandigheden werd aangetroffen. Het gaat om een psychisch labiel persoon.

Er is nog geen zekerheid dat de vrouw al de vernielingen aanrichtte, maar er zijn elementen die haar verdacht maken, volgens de politie. De vrouw wordt beschuldigd van grafschennis, waarvoor ze tot een jaar gevangenisstraf riskeert, en verboden wapendracht. Ze had pepperspray bij zich en had verschillende keukenmessen op zak.

De begraafplaats van Gentbrugge ligt achter de kerk aan het Gentbruggeplein, tussen Gentbruggekouter en Gentbruggeaard. De politie kwam woensdag rond 22 uur ter plaatse na een oproep van een omwonende, die lawaai op het kerkhof had gehoord. De agenten van de lokale politie stelden de schade vast.