LONDEN - Alexander Litvinenko, de Russische ex-agent die overleed aan de gevolgen van een vergiftiging met polonium, wordt vandaag begraven in Londen. Dat meldt een medewerker van de Tsjetsjeense gezant Ahmed Zakajev, een vriend van Litvinenko.
Litvinenko had zich bekeerd tot de islam en wou volgens zijn vader volgens de islamitische cultus begraven worden.

De 43-jarige Alexander Litvinenko overleed op 23 november aan een vergiftiging met polonium 210, een hoog radioactieve en kankerverwekkende stof. Het Britse Health Protection Agency gaf eerder deze week aan dat het lichaam wordt begraven in een hermetisch afgesloten kist en dat dit geen gevaar inhoudt voor de volksgezondheid.

Russisch onderzoek

Het Russische parket heeft donderdag aangekondigd dat het een onderzoek opent naar de "doodslag" op Aleksander Litvinenko. Het onderzoek behandelt eveneens de "moordpoging" op Dmitri Kovtoen, een ex-agent van de Russische geheime dienst die Litvinenko heeft ontmoet net voor hij werd vergiftigd.

Het Russische gerecht heeft donderdag ook gemeld dat een Russische getuige, die door Scotland Yard wordt ondervraagd, vergiftigd is met een radioactieve stof.