Politie wordt het meest omgekocht
BRUSSEL - Het meeste smeergeld vloeit naar politiemannen. Dat blijkt uit de wereldwijde corruptie-barometer van Transparancy International. De organisatie heeft dit jaar speciale aandacht voor het fenomeen corruptie bij politie en justitie.
In de beeldvorming bij het publiek wereldwijd zijn politieke partijen de meest corrupte instellingen. Politie komt in de beeldvorming slechts op de vierde plaats. Wanneer echter gepeild wordt naar de eigen ervaringen met het geven van smeergeld, komt de politie op nummer een. In Latijns-Amerika eindigt een contact op drie met de politie met het betalen van smeergeld.

Transparancy International stelt dat overheden nog altijd veel te weinig doen aan corruptie. In veel landen missen veel mensen basisdiensten omdat ze niet in staat zijn het nodige smeergeld te betalen aan de ambtenaren en andere personen die geacht worden die diensten te verstrekken. In Afrika stelt 70 procent van de mensen dat hun leven in belangrijke mate beïnvloed wordt door corruptie. In Europa is dat 22 procent.