BOGOTA - De rechtse paramilitaire AUC heeft zich woensdag teruggetrokken uit het vredesoricesn dat in 2003 met de Colombiaanse regering in gang werd gezet. Aanleiding vormt de overplaatsing, afgelopen vrijdag, van 59 gedetineerde commandanten van de groep naar een maximaal beveiligde gevangenis. De regering besloot hiertoe omdat het gerucht ging dat de AUC-gevangenen een uitbraakpoging hadden voorbereid.

De paramilitairen maakten hun terugtrekking uit het vredesproces bekend na een gesprek van drie uur met de hoofdonderhandelaar van de regering. AUC-woordvoerder Ernesto Baez beschuldigde de regering van bedrog en zei dat er geen reden meer is om nog vertrouwen te hebben in het vredesproces.

Sinds 2003 hebben meer dan dertigduizend AUC-strijders hun wapens ingeleverd. De nu overgeplaatste commandanten gaven zichzelf over als onderdeel van het vredesproces. President Alvaro Uribe heeft hen ervan beschuldigd vanuit de gevangenis moorden te gelasten.

De AUC (Verenigde Zelfverdedigingstroepen van Colombia) werd in de jaren '80 door landeigenaren en drugsbaronnen opgericht om de linkse rebellen te bestrijden die een groot deel van het land buiten de steden beheersten. Het duurde niet lang of de AUC was uitgegroeid tot een van de grootste cocaïnekartels van het land. Ook worden de rechtse paramilitairen verantwoordelijk gehouden voor een aantal van de ernstigste wreedheden die in de reeds tientallen jaren durende Colombiaanse burgeroorlog zijn begaan.