Cyprus verwerpt aanbod van Turkije
Foto: epa
NICOSIA - De Cypriotische minister van buitenlandse zaken George Lilikas heeft donderdag het aanbod van Turkije om enkele van zijn havens open te stellen verworpen. ,,Het is een bespotting van de Europese Unie omdat het van iedere serieuze inhoud gespeend is'', zei Lilikas.
Volgens Lilikas is het voorstel de zoveelste voorwaardelijke belofte van Ankara aan het Finse EU-voorzitterschap ''om zijn verplichtingen niet geheel, maar gedeeltelijk te voldoen''.

Vandaag werd bekend gemaakt dat Turkije bereid was om een haven en een luchthaven open te stellen voor schepen en vliegtuigen uit Cyprus.

Eerder deze maand adviseerde de Europese Commissie de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie gedeeltelijk op te schorten wegens de weigering van Ankara om luchthavens en havens open te stellen voor Cyprus.

Cyprus is sinds 1974 verdeeld in een Grieks en een Turks deel. Het Griekse deel is sinds 2004 lid van de EU. Turks-Cyprus en Turkije willen een oplossing voor het Cypriotische probleem via de VN. De EU eist echter van de Turken dat ze Cyprus erkennen en er handelsverkeer uit toestaan.

De toegeving van Ankara komt daarom als een verrassing. Wat de toegeving precies inhoudt, is wel nog niet helemaal duidelijk. Maandag moeten de Europese ministers van Buitenlandse Zaken beslissen over het verloop van de verdere toetredingsonderhandelingen met Turkije.