Geen CIA-vluchten in België
BRUSSEL/KIEV - Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht wacht de informele vergadering van de Buitenlandministers van de Navo en de EU vanavond af alvorens te reageren op de kwestie van de geheime CIA-vluchten in het Europese luchtruim. Wel bevestigt hij dat er op Belgische luchthavens de laatste jaren geen CIA-vluchten zijn vastgesteld.
De Gucht bevestigt daarmee de uitspraken van zijn federale collega van Mobiliteit Renaat Landuyt. Hij zei dat er in West-Europa een algemene bezorgdheid is over de geheime vluchten van de Amerikaanse inlichtingendienst en de eventuele CIA-gevangenissen in Centraal- en Oost-Europa.

De tweede Transatlantische Gymnich - de eerste kreeg in september zijn beslag in New York- komt er op uitnodiging van De Gucht. In diplomatieke kringen wordt toegegeven dat de informele vergadering een unieke kans inhoudt om de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice opheldering te vragen over de geheime CIA-activiteiten in het buitenland.

,,Geen folterpraktijken''

Rice wordt rond 17 uur verwacht op Zaventem. In de Oekraïense hoofdstad Kiev herhaalde ze vanmorgen nog dat de VS geen folterpraktijken tolereren. De VS respecteren de VN-Conventie tegen marteling. Alle Amerikaans overheidspersoneel, of het zich nu binnen of buiten de VS bevindt, moet zich daaraan houden, zei Rice.

Morgen neemt Rice deel aan de vergadering van de Navo-Buitenlandministers op de hoofdzetel van de alliantie in Evere. De Nederlande minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot kondigde gisteren een ,,pittige discussie'' aan. Hij is niet tevreden met de antwoorden van Rice over de geheime Amerikaanse anti-terreurpraktijken.