Berlusconi wenst 'bruingebrande' Obama veel succes
Foto: epa
De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft Barack Obama donderdag 'jong, knap en altijd bruingebrand' genoemd. Toen er door deze racistische uitspraken een storm van verontwaardiging losbrak, ging Berlusconi onverstoord verder: 'Het was een compliment, wie dat niet begrijpt...'.
'Meneer de eerste minister, de enige bruingebrande hier bent u', zei de uit Congo afkomstige linkse afgevaardigde Leonard Touadi ironisch in Rome. De jongste uitspraak van Berlusconi ging snel de wereld rond.

De New York Times en CNN namen de uitschuiver smalend op, onder het motto: 'Hier is hij weer, de man die zichzelf met God, Napoleon of een heilige heeft vergeleken'. De Romeinse krant La Repubblica publiceerde Berlusconi’s 'racistische mop' in grote letters op de voorpagina en berichtte ook over de eerste protesten in de Verenigde Staten.

Aan de Tiber zei oppositieleider Walter Veltroni, die zichzelf 'de Obama van Italië' laat noemen voor de camera’s: 'Het imago en de waardigheid van Italië zijn zwaar beschadigd'. Berlusconi moet zich verontschuldigen en liefst onmiddellijk.

Maar de conservatieve mediamagnaat is dat niet van plan. De vertrouweling van George W. Bush had het reeds moeilijk met de officiële gelukwensen voor de volgende president van de Verenigde Staten en had er ook zijn tijd voor genomen.

Ook toen de verkiezingsstrijd in de VS nog hevig woedde, had hij al duidelijk gemaakt wie hij graag in het Witte Huis zou zien: John McCain. Een reden: dan zou hij bij de volgende G8-top op het Italiaanse eiland La Maddalena niet de oudste zijn.

'Wij zijn niet zo'

Na de controversiële uitspraak van Berlusconi duurde het niet lang of de New York Times Politics Blogs, de politieke forumpagina van de krant, barstte uit zijn voegen van de reacties van Italianen die zich voor de nieuwe blunder van hun premier excuseren.

'Sorry, wij zijn niet zoals hem. Neem het ons niet kwalijk', 'In Italië loopt een virus rond, het heet Berlusconi', ... waren maar een van de duizenden reacties op het forum, dat intussen al meer dan vijftig pagina's met Italiaanse excuses telt.

Ook de meeste Amerikanen op het forum kunnen de humor van de Italiaanse eerste minister slechts matige appreciëren. 'De Amerikanen hebben geen behoefte aan buitenlanders die commentaar leveren op het ras van de verkozen president', is de teneur.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig