FDF-voorzitter Olivier Maingain neemt een bocht van 180 graden. Terwijl de stemming over de splitsing van BHV volop aan de gang is, verklaart hij doodleuk dat hij voort wil met oranje-blauw. MR-voorzitter Didier Reynders zal de Franstalige partijvoorzitters bijeenroepen om te zien hoe het verder moet.
Dé grootste tegenstander van een splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde, de FDF-voorzitter Olivier Maingain, denkt dat er kan voortgewerkt worden aan een oranje-blauwe regering. Nog straffer, Yves Leterme mag voor Maingain gerust formateur blijven.

'Leterme moet nu laten zien dat de staatshervorming niet de prioriteit is. De sociaal-economische thema's moeten nu overheersen', verklaarde hij aan de VRT terwijl de stemming aan de gang was. 'Dit debat (BHV, red.) zal weken of maanden stilliggen.'

Ook volgens Francois-Xavier de Donnea (MR) betekent de stemming van de splitsing niet dat oranje-blauw dood is. MR-voorzitter Didier Reynders zal de Franstalige partijvoorzitters samenroepen om 'te bespreken hoe de onderhandelingen nu verder moeten', zegt de Donnea.

'We stellen geen veto, tegen geen enkele partij', verklaarde de Donnea in de wandelgangen aan de VRT. De MR blaast oranje-blauw dus niet op. 'We moeten verder onderhandelen met dezelfde partijen.' Ook Olivier Maingain had geen veto's gesteld, zegt de Donnea. 'Meneer Maingain heeft nooit veto's gesteld. Hij heeft wel gezegd dat sommige dingen moeilijker zouden liggen.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig