21.58 uur: CD&V wil geen noodregering

Ook nu de splitsing van BHV eenzijdig door de Vlaamse partijen in de Kamercommissie is goedgekeurd, wil CD&V dat Yves Leterme als formateur verder kan werken aan een 'ambitieuze' oranje-blauwe regering, die ook voor een staatshervorming gaat. Dat heeft CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen woensdagavond na het partijbestuur gezegd.

Een zogenaamde 'noodregering' met alleen een socio-economische agenda en weinig of geen staatshervorming is voor CD&V geen goed idee. 'Als er een zaak is aangetoond de laatste maanden, is het dat er op het vlak van structuren iets moet veranderen', zegt Vandeurzen.

21.22 uur: Open VLD behoudt vertrouwen in Yves Leterme

Open VLD stelt de positie van Leterme niet in vraag en behoudt het vertrouwen in hem, zegt Patrick Dewael. 'Wij hebben in het verleden gezien hoe moeilijk het is om communautaire akkoorden te sluiten. Ik kan me overigens niet voorstellen dat CD&V/N-VA Leterme zou laten vallen', dixit Dewael.

Volgens Dewael is het nog niet te laat om met de Franstaligen tot een akkoord te komen over de staatshervorming. Maar er moet dan wel een nieuw klimaat gecreëerd worden waarin een onderhandelde oplossingen mogelijk zijn.

20.36 uur: Peiling legt angst bij Franstaligen bloot

Bijna een Franstalige op twee (47 procent) denkt dat de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde het begin is van de ontmanteling van België. Dat blijkt uit een opiniepeiling op vraag van RTBF en de krant Le Soir. De peiling werd vanmiddag telefonisch uitgevoerd bij 571 Walen en 181 Brusselaars, met een maximale foutenmarge van 3,5 procent.

19.45 uur: Belangenconflict

De voorzitters van alle Franstalige partijen hebben samen beslist om een belangenconfllict in te roepen. Een motie daarover wordt vrijdag gestemd in het parlement van de Franstalige Gemeenschap. Door die ingreep wordt de procedure in de Kamer opgeschort.

De voorzitters spreken van een zware vertrouwensbreuk en roepen alle politieke partijen, zowel in het noorden als het zuiden van het land, hun verantwoordelijkheid op te nemen en het vertrouwen te herstellen.

19.30 uur: Geen consensus over motie Happart

De politieke partijen in het Waals parlement zijn de voorzitter van het halfrond, José Happart, niet gevolgd toen die een motie wilde laten goedkeuren naar aanleiding van de goedkeuring van de wetsvoorstellen voor de splitsing van BHV.

In de tekst nam het Waals parlement akte van de stemming en de unilaterale breuk met het overlegmodel op federaal vlak. Het herbevestigde de solidariteit van Wallonië met Brussel, Voeren en de Brusselse rand.

Happart pleit intussen voor een regering van nationale eenheid met daarin de drie grote politieke families tot 2009. Hij wil ook een commissie die zich moet buigen over de toekomst van België.

19.10 uur: CD&V-partijtop bijeen

Een regering die geen stappen in de staatshervorming voorbereidt, is geen optie voor CD&V. Dat verklaarden verschillende CD&V'ers voor de aanvang van het partijbestuur vanavond.

Vlaams minister-president Kris Peeters vindt dat een staatshervorming 'essentieel' is, 'maar we gaan de komende uren en dagen bekijken wat dat concreet betekent'. Een regering die enkel socio-economische dossiers behandelt, 'bestaat niet in België', zei kamerlid Pieter De Crem.

Formateur Leterme komt niet naar de vergadering.

18.15 uur: 'Koning moet ingrijpen'

Volgens PS-voorzitter Elio Di Rupo moet de koning ingrijpen en moet er een nationale conferentie met alle democratische partijen georganiseerd worden om zo uit de politieke impasse te geraken.

Volgens de PS-voorzitter heeft oranje-blauw in 150 dagen alles laten vallen van wat er de afgelopen decennia is opgebouwd. 'Dit is nooit gezien.'

17.50 uur: Open VLD wacht op initiatief Leterme

Open VLD zegt voorstander te blijven van een oranje-blauwe regeringsformule. De Vlaamse liberalen wachten nu op een initiatief van de formateur.

De partij herhaalt dat ze steeds heeft geijverd voor een onderhandelde oplossing van het gevoelige dossier Brussel-Halle-Vilvoorde. Dat bleek echter niet mogelijk ‘omdat de formateur er niet in is geslaagd eensgezindheid te bereiken over een voorstel tot aanpak van dit politieke knelpunt’, luidt het.

Open VLD beseft naar eigen zeggen dat het probleem van de kieskring nog niet van de baan is. Later op de avond komt het partijbestuur van CD&V nog bijeen. Bij Open VLD en N-VA zijn geen vergaderingen meer gepland.

17.45 uur: Milquet wil belangenconflict

Ook de CDH-voorzitster verklaart dat ze voorstander is om het belangenconflict in te roepen.

Milquet noemt de stemming over de splitsing van BHV 'heel erg'. 'Wat er vandaag gebeurd is, is heel ernstig', aldus Milquet. Op de vraag of oranje-blauw nog een toekomst heeft, antwoordde ze: 'Ik weet het niet'.

17 uur: Franstalig overleg

De voorzitters van alle Franstalige partijen zitten samen in het parlement van de Franstalige gemeenschap. Ook PS en Ecolo zitten mee rond de tafel. Ze beraden zich over wat er nu moet gebeuren.

Hoogstwaarschijnlijk zullen ze beslissen om vandaag nog het belangenconflict in te roepen. De tekst van de motie zou al klaarliggen.

16.50 uur: N-VA eist dikke vis

N-VA weigert in een regering te stappen zonder communautair luik. De partij eist een 'dikke vis in de pan'.

16.13 uur: Franstaligen plannen overleg

De voorzitters van de Franstalige partijen plannen overleg over stappen na de goedkeuring van de splitsing. Ze kunnen zich beroepen op het belangenconflict of op de alarmbelprocedure.

Vermoedelijk zullen ze het belangenconflict inroepen, omdat dat meteen kan. Een motie voor alarmbelprocedure kan pas ingediend worden nadat het schriftelijk verslag van de commissievergadering is overgemaakt, en dat kan enkele dagen duren.

15.13 uur: Splitsing goedgekeurd

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken heeft de splitsing van de kieskring BHV goedgekeurd. Alle Nederlandstalige aanwezigen stemde voor, behalve Tinne Van der Straeten die zowel Groen! als Ecolo vertegenwoordigt.

De Franstaligen hadden de commissievergadering voor de stemming al verlaten.

15.10 uur: Maingain maakt bocht van 180°

FDF-voorzitter Olivier Maingain maakt een bocht van 180 graden. Terwijl de stemming over de splitsing van BHV volop aan de gang is, verklaart hij doodleuk dat hij voort wil met oranje-blauw.

De stemming heeft het vertrouwen 'zwaar beschadigd', zegt Maingain. Volgens hem was het ook de taak van formateur Leterme zijn partij te overtuigen om niet te stemmen, maar mist het CD&V-kopstuk daarvoor de autoriteit. Toch wijst hij Leterme niet af als premier.

14.50 uur: 'Oranje-blauw niet dood'

Volgens Francois-Xavier de Donnea (MR) betekent de stemming van de BHV-splitsingsvoorstellen niet dat oranje-blauw dood is. MR-voorzitter Didier Reynders zal de Franstalige partijvoorzitters samenroepen om 'te bespreken hoe de onderhandelingen nu verder moeten', zegt de Donnea die de commissievergadering samen met de andere Franstaligen verlaten heeft.

14.45 uur: Stemming aan de gang

Pieter De Crem leest de amendementen van de Franstaligen voor. Iedereen blijft voor de splitsing stemmen, Tinne Van der Straeten (Groen!) onthoudt zich keer op keer als enige.

14.35 uur: Franstaligen stappen op

Pieter De Crem is in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken overgegaan tot een stemming over de splitsing van BHV. De Franstalige vertegenwoordigers in de commissie zijn opgestapt.

14.32: 'Stemming door N-VA'

Didier Reynders bevestigt dat er een stemming komt. N-VA wilde daar tijdens het topoverleg niet vanaf wijken.

14.30: 'CD&V zal stemmen'

CD&V heeft besloten te stemmen over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde.

14.15 uur: Communautaire naar koelkast

In kringen van onderhandelaars valt te horen dat oranje-blauw wil voortwerken aan een sociaal-economische noodregering met Yves Leterme als formateur.

De stemming van deze namiddag zorgt ervoor dat het communautaire aspect voor lange tijd naar de koelkast zal verhuizen, aangezien Reynders een stemming over BHV rechtstreeks verbindt aan het inroepen van een belangenvermenging.

Reynders laat weten dat een sociaal-economische regering inderdaad tot de opties behoort. 'Wij zijn vragende partij. Met welke partijen dat dan zal zijn, moeten we nog bekijken, maar ik merk bij alle partijen die nu rond de tafel zaten de wil om voort te gaan.'

Op de vraag of Leterme zal aanblijven als formateur; zegt Reynders: 'Het is niet aan mij om daar een uitspraak over te doen, dat zal de koning moeten beslissen.'

14 uur: 'De Wever sprak niet voor alle Vlaamse partijen'

Ook Open VLD pleegt overleg met zijn fractie. De liberalen ontkennen dat N-VA voor alle Vlaamse partijen sprak en bespreken nu met hun fractieleden of er een stemming komt.

13.45 uur: Topoverleg afgelopen

Het topoverleg tussen de vier partijvoorzitters en de formateur is afgelopen. CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen is buitengekomen, maar onmiddellijk naar een gezamenlijke Kamer- en Senaatsfractie van CD&V en N-VA getrokken.

13.05 uur: 'Stemming vindt zeker plaats'

'Alle Vlaamse partijen zitten op eenzelfde lijn. De stemming in de Kamer straks gaat zeker door', zegt Bart De Wever die nu ook zijn opwachting gemaakt heeft in de Wetstraat.

'Nu moet de democratie spelen', nog volgens De Wever, 'er zijn geen nieuwe elementen in de zaak ten opzichte van gisteravond en er dus ook geen reden om de stemming uit te stellen.'

Reynders verklaarde eerder dat Leterme nieuwe en meer aanvaardbare voorstellen op tafel had gelegd.

12.55 uur: Milquet wil respect bewaren

Joëlle Milquet roept bij het buitenkomen van de Kamer op om het respect te bewaren. Net zoals Didier Reynders wil ze graag de stemming uitstellen en proberen om tot een onderling akkoord te komen.

Op de vraag of er nog een stemming komt antwoordde ze: ' Het is nu 13 uur, we hebben nog tijd, maar het is onze laatste kans'.

De vier partijvoorzitters zitten nu samen bij Leterme.

12.30 uur: Maingain blijft op afstand

FDF-voorzitter Olivier Maingain laat zich nog even zien na zijn krasse uitspraken van vanmorgen. Hij heeft minutenlang aan de deur van de Kamer gestaan, maar waagt zich niet verder naar buiten. Tot een confrontatie met de pers komt het daardoor niet.

12.19 uur: Reynders wil praten

Didier Reynders is buiten gekomen en meldt de pers dat hij vragende partij blijft om de onderhandelingen voort te zetten. 'Er zijn wijzigingen aangebracht aan de tekst, waardoor het voorstel voor ons bespreekbaar blijft.'

Reynders vraagt dat de vier partijvoorzitters (MR, CDH, CD&V en Open VLD) nog voor de aanvang van de Kamercommissie zouden samenzitten.

De MR-voorzitter wijst er bovendien op dat er in ons land een consensuspact bestaat over de bescherming van minderheden. Hij roept daarmee bijna letterlijk op om straks niet te stemmen.

Toch staat een stemming voor Reynders niet gelijk aan het einde van oranje-blauw. Het zou wel het einde van de besprekingen over BHV betekenen 'en dat moet Bart De Wever goed begrijpen', aldus Reynders.

In een reactie op de N-VA-voorzitter, die liet optekenen dat de Nederlandstaligen vandaag hun overwicht van 6 miljoen ten opzichte van 4 miljoen Franstaligen moeten laten doorwegen, is Reynders erg scherp.

'Zo heeft het geen enkele zin om door te gaan. Het enige wat ik vraag, is dat iedereen Leterme nu de kans geeft om te slagen'.

12 uur: Reynders en Milquet

De CDH-voorzitster Joëlle Milquet zit sinds haar aankomst samen met MR-voorzitter Didier Reynders en formateur Yves Leterme. Hoe dat gesprek verloopt is niet bekend. Het is eveneens nog niet geweten of Leterme en Reynders al tot een overeenstemming gekomen zijn.

11.30 uur: de 25 burgemeesters willen referendum

De 25 burgemeesters van Brussel en de faciliteitengemeenten leggen een gezamenlijke verklaring af waarin ze vragen dat - als BHV gesplitst wordt - er een referendum komt over het al dan niet aansluiten van de gemeenten bij het Brussels gewest.

11.10 uur: Burgemeesters Halle-Vilvoorde kraken voorstel Leterme

Enkele burgemeesters uit Halle-Vilvoorde die een voortrekkersrol spelen in de actie voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde, zijn niet te spreken over de voorstellen die formateur Yves Leterme gisteren deed in het dossier. Zowel Willy De Waele (Open Vld) van Lennik als Lieve Vanlinthout (CD&V) van Sint-Pieters-Leeuw herinnert aan het standpunt dat er hiervoor geen Vlaamse toegevingen mogen worden gedaan.

10.49 uur: Milquet arriveert en vertrekt weer

CDH-voorzitter Joëlle Milquet is nu pas aan de Wetstraat 10 toegekomen. Ze werd onmiddellijk omstuwd door de talrijke journalisten. 'On va d'abord chez le formateur', klonk het kort, waarna de wagen van Milquet doorreed. Vermoedelijk zal ze langs de achteringang de Kamer binnenrijden.

10.32 uur: Maingain brandt Leterme af

Volgens FDF-voorzitter Olivier Maingain heeft 'Leterme niet de capaciteiten om de oranje-blauwe onderhandelingen af te ronden'. Maar anderen hebben die wel, voegde hij eraan toe. Daarmee schoof hij impliciet de MR-voorzitter Didier Reynders naar voren als nieuwe formateur. Voor Leterme ziet Maingain dan enkel nog een rol als CD&V-onderhandelaar weggelegd.

Maingain zei geen enkele wijziging te zien in het BHV-voorstel van de formateur. 'Wat gisteren gold, geldt dus nog steeds.' Met andere woorden: hij wijst het voorstel nog steeds af. Als het vanmiddag tot een stemming komt over BHV, dan is het voor Maingain afgelopen. 'Dan denk ik dat hij niet meer de autoriteit heeft om een verzoener te zijn.' De koning moet dan de zaak in handen nemen.

Maingain zit voorlopig niet mee aan de onderhandelingstafel. Hij werd gespot toen hij het parlement wou binnengaan. Leterme sprak vanmorgen enkel met Didier Reynders en Joëlle Milquet, de voorzitters van MR en CDH.

10.30 uur: Brusselse burgemeesters

De burgemeesters van de 19 Brusselse gemeentes kondigen aan de ze samen met de burgemeesters van de 6 faciliteitengemeenten een verklaring afleggen op het stadhuis van Brussel.

9.15 uur: Eerst Reynders, dan Milquet

Formateur Yves Leterme heeft eerst een onderhoud met MR-voorzitter Didier Reynders.

Leterme zal moeten proberen om - na de Vlaamse onderhandelaars gisteren - ook Reynders te overtuigen. De kans is niet ondenkbaar dat de voormalige informateur en de huidige formateur Leterme overeenstemming bereiken over een nieuw onderhandelingskader voor BHV. In dat geval ligt alle druk straks op de schouders van Joëlle Milquet.

Alles zal dan afhangen van het antwoord van Madame 'Non'. Als ook zij onverhoopt haar fiat zou geven, kan een stemming over BHV in de Kamercommissie nog in extremis vermeden worden. Is dat niet zo, dan betekent dat nagenoeg zeker het einde van oranje-blauw.

De VLD-fractie zou rond 11.30 uur samenkomen om de stand van zaken te bespreken, CD&V doet waarschijnlijk rond 13.30 uur hetzelfde.

9 uur: Reynders arriveert

MR-voorzitter Didier Reynders is aangekomen in zijn eigen ambtswoning, het Huis van Financiën, dat aan de Kamer grenst. Vermoedelijk is hij via een binneningang de Kamer binnengegaan om geen commentaar te moeten geven.

8.45 uur: Leterme werkt aan oplossing

Voor Yves Leterme breekt het moment van de waarheid aan. 'Ik werk aan oplossingen, ik ga geen grote verklaringen afleggen', is het enige wat hij bij zijn aankomst in de Wetstraat kwijt wilde.

Gisteravond: Vlamingen geven fiat

'De toestand is benard', vertelde een Vlaamse liberale bron gisteren in de vooravond. Even voordien waren de Franstalige partijen de ambtswoning van kamervoorzitter Herman Van Rompuy (CD&V) - waar Yves Leterme momenteel verblijft - buiten gewandeld. Zij reageerden negatief op Letermes voorstellen.

Leterme had een 'kader' voorbereid om de discussie over de stemming heen te tillen, maar dat werd door de Franstaligen dus afgewezen. Ook N-VA had al zeer sceptisch gereageerd.

Omstreeks halftien gisteravond liet Leterme plots weten dat zowel CD&V, N-VA als Open VLD toch akkoord gingen met zijn 'vertrekbasis voor de onderhandelingen'.