NEW DELHI - India voert een onderzoek over de mogelijke betrokkenheid van zijn minister van Buitenlandse Zaken Natwar Singh en van de regerende Congrespartij in het schandaal over het olie-voor-voedsel programma van de Verenigde Naties in Irak. Dat heeft het land vanmorgen aangekondigd
,,Er zal een onafhankelijk onderzoek gevoerd worden waaruit onafhankelijk besluiten zullen worden getrokken'', verzekerde Pathak voor de televisie. ,,Mijn werk bestaat erin de waarheid te vinden'', voegde hij eraan toe. Hij preciseerde dat hij zoveel tijd heeft gekregen voor het onderzoek als nodig.

Volker-rapport

Natwar Singh is genoemd in het Volker-rapport van de Verenigde Naties waaruit bleek dat meer dan 2.200 bedrijven uit zestig landen bewust of onbewust betrokken zijn in het schandaal over het olie-voor-voedsel programma waarbij het regime van Saddam Hoessein 1,8 miljard dollar (1,52 miljard euro) heeft verduisterd.

Het rapport beschuldigt Natwar Singh ervan voordeel te hebben gehaald uit vier miljoen vaten petroleum via de Zwitserse onderneming Masefield AG in Zurich. De minister ontkent de aantijgingen en beschuldigt de oppositie ervan de Indiase regering te willen destabiliseren.