Fujimori opgepakt in Chili
SANTIAGO - De voormalige Peruaanse president Alberto Fujimori is vanmorgen opgepakt in Santiago in Chili, waar hij enkele uren eerder was aangekomen. Dat heeft de Peruviaanse minister van Buitenlandse zaken, Oscar Martua, in Lima bekendgemaakt.
Fujimori wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor verschillende moorden. Hij zou ook betrokken zijn bij verscheidene corruptieschandalen.

De voormalige president werd opgepakt op bevel van rechter Orlando Alvarez, die door het Hooggerechtshof is aangeduid om een eventuele uitwijzing van Fujimori te bestuderen.

Agenten arresteerden Fujimori om 2.30 uur plaatselijke tijd. Daarna werd hij overgebracht naar een politieschool. ,,De verdachte zal daar blijven tot hij voor de bevoegde rechter moet verschijnen'', aldus een politiebron.

Fujimori ontvluchtte zijn land in november 2000. Hij kwam met een privévliegtuig aan vanuit Japan na een tussenlanding in Mexico. Bij zijn aankomst in Santiago liet de ex-president, tegen wie 21 aanklachten in verband met corruptie en schending van de mensenrechten lopen, weten dat hij ,,tijdelijk in Chili wou verblijven in afwachting van zijn terugkeer naar Peru''.

Fujimori liet ook al verschillende malen blijken dat hij van plan is om zich kandidaat te stellen voor de Peruviaanse presidentsverkiezingen van april 2006.