WASHINGTON - De inlichtingendiensten van het Amerikaanse leger hebben de administratie-Bush sinds februari 2002 verwittigd dat hun informant over de link tussen het terroristennetwerk Al-Qaeda en Irak hun opzettelijk verkeerde informatie doorspeelde. Dat staat in een document van de Defense Intelligence Army (DIA) dat gisteren publiek werd gemaakt.
Ondanks deze verwittiging beschuldigde George Bush openlijk de Iraakse regering van Saddam Hoessein ervan leden van het netwerk van Ossama Bin Laden training te hebben gegeven om chemische wapens te maken.

Dezelfde beschuldigingen werden door de Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell hernomen in zijn discours om een militaire interventie in Irak te verdedigen.

,,Dit nieuwe document levert een extra bewijs dat de regeringsverklaringen in de aanloop naar de oorlog misleidend waren'', zei democraat Carl Levin, lid van de Commissie van Militaire zaken in de senaat.

Het document van de DIA bevat een kritische analyse van de informatie vanwege Ibn al-Shaykh al-Libi, een islamitische extremist, dichte medewerker van Bin Laden en militair instructeur van een Al-Qaeda kamp in Afghanistan. Eind 2001 werd hij door de Amerikaanse troepen gearresteerd.