Verkiezingen Azerbeidzjan niet volgens boekje
Foto: ap
BAKOE - De parlementsverkiezingen gisteren in Azerbeidzjan zijn niet volgens de internationale normen verlopen ondanks ,,kleine verbeteringen''. Dat hebben waarnemers van de Raad van Europa en van de Organisatie van Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vandaag vastgesteld.
,,De onregelmatigheden die werden vastgesteld, vooral op de dag van de stemming, hebben ons doen besluiten dat de verkiezingen niet conform de internationale normen van Azerbeidzjan zijn verlopen'', zegt de OVSE.

Nadat meer dan 92 procent van de stemmen is geteld, spreken verkiezingscommissarissen van een overwinning voor de regerende partij Eni Azerbaijan (Nieuw Azerbeidzjan) van Alijev. De leiders van Azadliq (Vrijheid), de grootste coalitie van oppositiepartijen, noemden de verkiezingen gisteren frauduleus en ,,volslagen vervalst''. Azadliq kondigde voor morgen een grote, vreedzame demonstratie in de hoofdstad Bakoe aan.

Ondanks de aantijgingen over wijdverspreide onregelmatigheden in het voordeel van de regeringspartij, benadrukte president Alijev gisteravond dat de stemming eerlijk was verlopen. In totaal dongen 1.601 kandidaten via directe verkiezing naar de 125 zetels in het parlement.

Uit angst voor schermutselingen hadden de autoriteiten in Bakoe de oppositie verboden de mensen op te roepen morgen op straat te komen. Een vergadering op woensdag werd echter wel toegelaten.

Het olierijke land aan de Kaspische Zee wordt autoritair geregeerd door president Alijev. Die heeft bezworen dat de verkiezingen democratisch zijn verlopen. Vlak voor de verkiezingen had de regering de oppositiepartijen geïntimideerd en onder druk gezet. De politie viel onder meer kantoren binnen van oppositiepartijen.