Veel bedrijven lamgelegd
BRUSSEL - De algemene staking waartoe de socialistische vakbond ABVV voor vandaag heeft opgeroepen, wordt erg goed opgevolgd in ons land. In de provincie Limburg liggen tientallen bedrijven volledig plat en worden de toegangswegen tot de belangrijkste industrieterreinen sinds vanochtend geblokkeerd. Dat is ook elders het geval.
ABVV-militanten blokkeren sinds vanochtend 5 uur onder meer de Henri Fordlaan in Genk, de belangrijkste toegangsweg tot autoconstructeur Ford en een aantal belangrijke toeleveranciers van Ford.

De Henri Fordlaan is in beide richtingen afgesloten. Volgens vakbondsafgevaardigde Pierre Vrancken van het ABVV verloopt alles erg gemoedelijk en brachten de werknemers vanmorgen begrip voor de situatie op.

Ook de industieterreinen Tongeren-Oost, waar heel wat logistieke bedrijven gevestigd zijn, die in Sint-Truiden, Tessenderlo en Beringen zijn sinds vanochtend volledig geblokkeerd. Dat is ook het geval voor het bedrijventerrein in Hasselt waar de voormalige Philipsfabrieken gevestigd waren.

In de regio's Mechelen en Kempen ligt het zwaartepunt van de stakingsacties in industriezones en bedrijven.

Grote bedrijven in Gent lam

Grote bedrijven in de haven van Gent liggen lam door de staking. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de verschillende vestigingen van Volvo. Zowel in de auto- als truckfabriek wordt gestaakt. Staalfabrikant Sidmar werkt op een laag pitje en bij papierproducent Stora Enso in Langerbrugge hebben ook de andere vakbonden zich achter onze actie geschaard, zegt ABVV-secretaris Mil Kooyman.

In het zuiden van Oost-Vlaanderen bleven ook heel wat grote bedrijven 's morgens volledig dicht. Onder hen de textielfabrikanten Associated Weavers in Ronse, Beaulieu in Kruishoutem, autofabrikant Honda in Aalst en toeleverancier voor de automobielindustrie Recticel in Geraardsbergen. Andere bedrijven waren gedeeltelijk geremd in hun werking, zoals Domo in Oudenaarde, de Aalstere baggeraar De Nul en plasticfabrikant Tupperware, ook in Aalst.

In het onderwijs wordt de staking minder goed opgevolgd, alsnog Kooyman. Ook zijn een beperkt aantal grootwarenhuizen dicht gebleven, zoals Carrefour in Oostakker, Colruyt in Aalst en Ninove, Lidl in Ronse. Dat zorgt hier en daar voor wrevel bij de klanten die toch zijn komen opdagen.

Zeebrugge

Aan de meeste bedrijven in de Brugse regio waar de socialistische vakbond vertegenwoordigd is, staan zware stakingspiketten. Dat zegt ACV-verbondsecretaris Eric Van Poucke.

,,Het gaat om diverse bedrijven en de Zeebrugse haven. Globaal gezien liggen de meeste bedrijven dan ook lam. We hebben onze leden opgeroepen de stakingen niet te breken. Bij onder meer landbouwmachineproducent Case New Holland in Zedelgem hebben ACV-ers zich bij het piket aangesloten. Dat is ook het geval bij de havenbedrijven in Zeebrugge''.

Bekaert in Zwevegem

Aan de ingang van staaldraadproducent Bekaert en Betafence, de recent verkochte divisie voor de productie van afsluitingen, staat een stakingspost met militanten van de drie vakbonden. Volgens ACLVB-afgevaardigde Eddy Vangheluwe staken zijn vakbond en het ACV mee omdat het eindeloopbaandebat bij Bekaert en Betafence erg actueel is. De gemiddelde leeftijd bij Betafence zou tegen de 50 jaar aanlopen.

Vrijwel alle grote distributieketens (Carrefour, Delhaize, Match, Cora... ) in het Brusselse zijn vandaag gesloten. Ook in een aantal Brusselse bedrijven en instellingen uit de welzijnssector (onderwijs, ziekenhuizen...) wordt de staking goed opgevolgd.

Geen hinder voor bouwsector

De staking van het ABVV hindert de bouwsector weinig tot niet. Dat zegt de Confederatie Bouw. De meeste ondernemingen werken vrij normaal, zij het in sommige gevallen wel met verminderde personeelsbezetting. Als er problemen zijn, heeft dit meer te maken met de locatie van de werf (bijvoorbeeld de luchthaven) of de afhankelijkheid van betonleveringen.