KATHMANDU - De meeste politieke partijen in Nepal leggen zich neer bij het ontslag van premier Deuba en zijn kabinet door koning Gyanendra. De partijen spraken zondag met de koning over een overgangsregering en bepleitten de benoeming van gevestigde politici.
De koning ontsloeg vrijdag de regering nadat premier Deuba had bekendgemaakt dat de geplande verkiezingen in november niet door konden gaan wegens de aanslagen door maoïstische rebellen. Het staatshoofd kondigde toen aan binnen vijf dagen een zakenregering te willen benoemen.

De persoonlijk secretaris van de ontslagen premier zei zaterdag nog dat de politieke partijen de straat op zouden gaan om te protesteren tegen ,,de ondemocratische en ongrondwettelijke besluiten van de koning''.

Nepalees leger doodt dertien vermeende maoïstische rebellen

Het Nepalese leger heeft het afgelopen weekend dertien maoïstische rebellen om het leven gebracht. Tien onder hen werden zondag gedood tijdens een veiligheidsoperatie in het westen van het land.

Bij de operatie in het Rukum-district, op zowat 300 kilometer ten westen van de hoofdstad Kathmandu, werd gezocht naar schuilplaatsen en trainingskampen van de rebellen, aldus de overheidszender Nepal Radio.

Elders in het land werden drie vermeende rebellen omgebracht. Twee van hen werden gedood in het Bara-district, nabij de grens met India. De maoïsten willen een communistisch regime installeren in de plaats van een op Westerse leest geschoeide democratie. Meer dan 5.700 mensen kwamen om het leven sinds het begin van het conflict, zowat zeven jaar geleden.