Van Rompuy maandag naar paleis voor tussentijds verslag
Koninklijk verkenner Herman Van Rompuy brengt maandag voor de tweede keer verslag uit bij koning Albert II. Het gaat om een tussentijds verslag, wat betekent dat hij zijn opdracht om de formatiegesprekken weer op gang te trekken nog niet meteen stopzet.
Dat bevestigt zijn woordvoerder vrijdagmorgen. De koning belastte CD&V’er Van Rompuy midden vorige week met de opdracht om de formatiegesprekken opnieuw op gang te trekken. Na de mislukte poging om oranje-blauw uit te breiden met Ecolo zag het er begin deze week even naar uit dat de verkenner de handdoek in de ring zou gooien. Dat gebeurde echter niet.

De Vlaamse christendemocraat werkte een aantal inhoudelijke voorstellen uit die hij bij de oranje-blauwe partijen - het ziet er ondertussen naar uit dat oranje-blauw zowat de enige overgebleven mogelijke coalitie is - aftoetst(e). Van Rompuy wou tegen eind deze week meer duidelijkheid over het resultaat van zijn laatste verkenningswerk.

Ondertussen bevestigde de woordvoerder van Van Rompuy dat de verkenner maandag een tweede keer verslag uitbrengt bij de koning. Vorige maandag trok hij ook al eens naar kasteel Belvedère.

Het gaat wel om een tussentijds verslag, wat aangeeft dat Van Rompuy langer dan eerst werd gedacht gaat voortwerken. Of dit ook betekent dat er schot in de zaak komt, is onduidelijk. 'Hij neemt al de tijd die hij nodig heeft om zijn opdracht zo goed mogelijk uit te voeren. Zolang hij kansen ziet, zal hij die grijpen', verklaarde woordvoerder Tom Monballiu daar maandagmorgen over.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in