De Slegte sluit vier Nederlandse winkels
AMSTERDAM/BRUSSEL- In Nederland sluit boekhandel De Slegte de komende twee maanden zijn filialen in Alkmaar, Amersfoort, Breda en Dordrecht. Bij de reorganisatie verdwijnen 25 banen. In België is er voorlopig nog geen sprake van sluitingen, ,,maar het is ook niet uitgesloten'', zegt Herman Looman, manager inkoop bij De Slegte.
Reden voor de reorganisatie is de groeiende concurrentie van het internet. ,,Het gaat zowel om online boekhandels als om verzamelaars die hun boeken op het net aanbieden'', zegt Looman. ,,We hebben al twee tot drie jaar te kampen met terugvallende inkomsten en stijgende kosten, wat uiteindelijk tot deze sluitingen geleid heeft.''

Bovendien blijkt dat de winkels in kleinere plaatsen, zoals Alkmaar, niet rendabel genoeg zijn. ,,In België hebben we daardoor afgelopen maand ook de winkel in Roeselare moeten sluiten'', aldus Looman.

Over eventuele sluitingen in België kan nog niks gezegd worden. ,,De situatie in België wordt nog onderzocht, maar het is niet uitgesloten dat er ook in België winkels gesloten moeten worden'', luidt het. Op welke termijn dat zal blijken, is nog niet duidelijk.

Momenteel telt De Slegte 22 filialen in Nederland en elf in België. Het aanbod van boekhandel, die vorige eeuw werd opgericht door Jan de Slegte, bestaat uit uitgeversrestanten, tweedehandsboeken, antiquarische werken en school- en studieboeken. Looman gaf ook nog mee dat De Slegte zelf ook werkt aan een online boekhandel.