Debat over privatisering GDF meteen opgeschort
Foto: afp
PARIJS -In het Franse parlement is donderdag het debat geopend over het controversiële voorstel van de regeringn in Parijs om energieleverancier Gaz de France (GDF) te privatiseren. Het debat werd onmiddellijk voor korte tijd opgeschort wegens bezwaren van de oppositieleiders.
De fractieleiders van de socialisten en communisten hadden gevraagd het debat uit te stellen omdat ze geen toegang hadden gekregen tot documenten waarin een reeks bezwaren stonden van de Europese mededingingsautoriteiten tegen de fusie van GDF en Suez.

,,Ze houden dingen voor ons verborgen'', zo stelde de fractieleider van de communisten, Alain Bocquet. ,,Het is een vuile streek. Er zijn intriges en verwarring''. De regering van premier Dominique de Villepin had de fusie in februari voorgesteld om GDF te behoeden voor een overnamepoging van de Italiaanse energiegigant Enel.

Als het wetsontwerp wet wordt, kan de Franse staat haar aandeel in GDF verlagen van 80 tot 34 procent. In dat geval zal GDF Suez kunnen overnemen. Het debat over de privatisering leek altijd ruw en eindeloos, aangezien tegenstanders met meer dan 137.500 amendementen op de proppen kwamen. Dat was vijf keer meer dan het totale aantal amendementen dat in het volledige politieke jaar 2005 werd ingediend.

Tegenstanders beweren dat de privatisering zal leiden tot hogere energieprijzen. Voorstanders zeggen dat de Franse regering ook na de privatisering de energieprijzen zal blijven reguleren, als de fusie natuurlijk goedgekeurd zou worden door de Europese Unie. De Villepin zou uiteindelijk een grondwettelijk g mechanisme kunnen aanwenden om de wet zonder stemming door het parlement te krijgen.