NAMEN - De Waalse regering houdt de vinger op de knip bij de organisatie van de Waalse Feesten. Een resem traditionele prestigieuze evenementen vindt dit jaar niet plaats. De bespaarde euro's, waarvan Waals minister-president Elio Di Rupo donderdag de omvang niet kwijt wilde, gaan naar activiteiten voor kinderen en gezinnen.
Geen gala-avond, geen avond van de minister-president, zelfs geen officiële inhuldiging dit jaar tijdens de Waalse Feesten. De gebruikelijke receptie van het Waals parlement, waar de politieke toespraken plaatsvinden, komt er wel. Zij het niet in het Kasteel van Namen, dat al jaar en dag de hoge gasten ontvangt, maar in de Cercle de Wallonie, dat doorgaans door zakenlui wordt gefrequenteerd.

De keuze voor de nieuwe locatie werd niet overal in Namen op applaus onthaald. De voorzitter van het Waals parlement, José Happart, legt de adreswijziging uit. ,,We hebben de site niet gekozen tegen iemand, maar wel degelijk om het accent op het Marshallplan te leggen, om te tonen dat de politiek naar het economische milieu zou kunnen stappen. Er waren oprispingen in Namen, maar niet daarbuiten'', benadrukte Happart, die van zijn kant wel zijn privéreceptie behoudt.

Een buitenlandse gast zal er dit jaar evenmin zijn. De Waalse Feesten zullen de gelegenheid bieden om over de toekomst van het Waals gewest na te denken, zei de parlementsvoorzitter nog.