,,Vlaanderen heeft in 2007 breekijzer nodig''
BRUSSEL - In een interview dat vrijdag in het magazine van de Vlaamse werkgeversorganisatie VOKA verschijnt zegt Vlaams minister-president Yves Leterme dat de Vlamingen bij de communautaire onderhandelingen in 2007 ,,niet zozeer een front nodig hebben, maar een breekijzer'' dat het Franstalige front aan de overkant opheft.
In het interview komt ook VOKA-voorzitter Urbain Vandeurzen aan het woord. Die verwacht van de Vlaamse regering dat ze zich inzet om alles wat met werkgelegenheid en fiscaliteit te maken heeft over te hevelen naar Vlaanderen. ,,We zijn er niet gerust in dat er effectief een soort Vlaams front zal komen'', zegt de VOKA-voorzitter.

Voor Leterme is er niet zozeer een front nodig, maar een breekijzer. ,,Tegenover ons staat een front. We hebben een kracht nodig die dat front aan de overkant opheft en die zegt dat we niet met de federale regering van start zullen gaan en liever enkele maanden pijn lijden met een moeilijke regeringsvorming'', zegt Leterme.

De Vlaamse minister-president stelt dat de zwaartekracht van het economisch beleid moet starten vanuit de deelgebieden. Terwijl men normaal bij federale systemen vanuit gescheiden delen gaat samenwerken, zoals in de VS of Duitsland, heeft België als enige ter wereld een federaal bestel dat middelpuntvliedend is, aldus Leterme.