CHICAGO - De voormalige gouverneur van de Amerikaanse staat Illinois, de Republikein George Ryan, is donderdag tot een gevangenisstraf van 6,5 jaar veroordeeld wegens corruptie.
Ryan werd wereldberoemd toen hij in 2003, kort voor zijn vertrek als gouverneur, vier verdachten die in de dodencel zaten in afwachting van hun executie gratie verleende. De straffen van 167 andere terdoodveroordeelden zette hij om in levenslang. Volgens Ryan was in de jaren daarvoor door DNA-bewijs duidelijk geworden dat veel verdachten ten onrechte ter dood waren veroordeeld.

Reeds voor zijn vertrek begon het openbaar ministerie een onderzoek naar corruptiepraktijken tijdens het bewind van de 72-jarige Ryan. Daarbij werd onder meer bewijs gevonden voor het doorspelen van miljoenencontracten aan bevriende ondernemers en het aannemen van steekpenningen.

Ryan heeft zich intussen geëxcuseerd voor wanpraktijken tijdens zijn gouverneurschap. ,,Toen de bevolking van Illinois mij koos als gouverneur, verwachtten ze beter werk van mij. Daarin hadden ze gelijk, ik heb veel mensen teleurgesteld'', aldus de Republikein.