FBI ontcijfert bijbel van Italiaanse maffiabaas
Bernardo Provenzano Foto: epa
ROME - Experten van de Amerikaanse FBI helpen de Italiaanse politie om mogelijke codes die in de bijbel van maffiabaas Bernardo Provenzano staan, te ontcijferen. Dat schrijft de Italiaanse krant Corriere della Sera. Provenzano zit sinds april in de cel, nadat hij meer dan veertig jaar uit handen van de politie wist te blijven. Hij communiceerde enkel met notities op kleine stukjes papier, de zogenaamde ,,pizzini.
Vlak na zijn arrestatie, op 11 april, vonden de onderzoekers het boek in zijn schuilplaats op het Siciliaanse platteland. De bijbel staat vol met notities, aantekeningen en onderstreepte passages.

Het boek, dat momenteel onderzocht wordt door experts van de FBI, zou cryptische codes bevatten die de maffiabaas gebruikte om orders te geven aan zijn luitenanten.

Het hoofd van de ,,Cosa Nostra'' wordt vastgehouden in een zwaar beveiligde gevangenis in Terni, centraal in Italië. Hij staat voortdurend onder videobewaking en de gevangenis doet zware inspanningen om te verhinderen dat Provenzano met andere maffialeden in de gevangenis communiceert.

Provenzano wilde zijn ,,gemarkeerde'' bijbel tijdens zijn gevangenschap bijhouden, maar dat verzoek werd geweigerd. Hij kreeg een ander exemplaar. De bijbel is het enige boek dat gevangenen in Italië mogen houden en de onderzoekers vrezen nu dat hij zijn nieuwe bijbel gebruikt om orders uit te delen terwijl hij in de cel zit.