,,ECB klaar voor renteverhoging''
Yves Mersch. Foto: bloomberg news
PARIJS - De Europese Centrale Bank (ECB) is klaar om de rente opnieuw te verhogen en zo de inflatie te lijf te gaan. Dat zei Yves Mersch, de gouverneur van de Luxemburgse centrale bank, donderdag.
,,Het progressief verlaten van het huidige rentebeleid zal gerechtvaardigd zijn, als de groei- en inflatievooruitzichten van de bank bevestigd worden'', meldt Mersch in een rapport. De risico’s op inflatie zijn de olieprijzen, een verhoging van de indirecte belastingen en hoger dan verwachte loonstijgingen.

ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet riep eind augustus nog op tot ,,verhoogde waakzaamheid''. De bank is beducht dat de kerninflatie de hoogte ingaat omdat werknemers met hogere looneisen komen omwille van een versnelde economische groei en stijgende olieprijzen. De olieprijzen stegen dit jaar al met 11 procent.

5 Oktober

In haar maandrapport, dat donderdag gepubliceerd werd, zegt de ECB dat ,,een verhoogde waakzaamheid essentieel blijft''. In augustus kwam de inflatie uit op 2,3 procent. De ECB verhoogde sinds december vorig jaar de herfinancieringsrente vier maal tot 3 procent.

De volgende bijeenkomst over het monetair beleid is gepland voor 5 oktober in Parijs. Waarnemers gaan ervan uit dat de gouverneurs de rente dit jaar nog twee keer zullen verhogen met 25 basispunten tot 3,5 procent.