Regering Ivoorkust treedt af na afvalschandaal
Foto: afp
ABIDJAN - Een enorm afvalschandaal met minstens 1.500 gewonden heeft tot de val van de regering in het West-Afrikaanse land Ivoorkust geleid. Premier Kony Banny wil binnenkort een nieuwe regeringsploeg voorstellen, zo raakte donderdag bekend in de economische hoofdstad Abidjan.
Een drietal weken geleden waren vloeibare restproducten uit de olieproductie in de haven van Abidjan afgeladen. Volgens eerste ramingen is minstens 500 kubieke meter giftig afval met een hoog gehalte zwavelwaterstof op verschillende stortplaatsen in Abidjan gedumpt. Zwavelwaterstof is een onwelriekend zwaar giftig gas.

Minstens drie kinderen zouden aan de gevolgen van vergiftiging gestorven zijn. Woensdagavond had een opgehitste menigte in Abidjan tegen het afladen van giftig afval geprotesteerd.

Het in Nederland gevestigde oliebedrijf Trafigura Beheer BV, dat het schip zou gecharterd hebben, uitte volgens mediaberichten zijn bezorgdheid dat het afval niet volgens de voorschriften was verwerkt. Het had de Ivoriaanse overheid echter op de risico's gewezen, zo verluidde.

Milieudeskundigen onderzoeken inmiddels of het storten van dit giftig afval een schending van de Bazelse conventie over de omgang met gevaarlijk afval betekent. ,,Geen enkele onderneming die zijn zetel in Europa heeft, mag giftig afval naar een ontwikkelingsland uitvoeren'', zei Michael Williams van het VN-milieuprogramma UNEP donderdag in Genève. In Abidjan werden al drie verdachten opgepakt.