ANTWERPEN - Sabam en IFPI Belgium stellen een stakingsvordering in tegen Seniorennet. De procedure heeft als doel auteursrechtelijke inbreuken te laten vaststellen en de staking ervan te laten bevelen. Sabam en Ifpi eisen dat de website voor senioren stopt met het ter beschikking stellen van muziekbestanden. SeniorenNet heeft daar volgens hen geen toelating voor en is in overtreding met de wet op de auteursrechten. De zaak werd donderdag gepleit voor de kortgedingrechter in Antwerpen.

De auteursrechtenvereniging Sabam en de Belgische federatie voor muziekproducenten IFPI eisen dat SeniorenNet drie van zijn mailgroepen sluit, omdat er via deze weg illegale muziekbestanden zouden uitgewisseld worden.

SeniorenNet werd eind 2005 op het probleem gewezen dat leden van de bewuste mailgroepen soms ook muziekbestanden naar elkaar doorstuurden. De website trof maatregelen, waardoor het voor de leden onmogelijk werd om nog langer mp3 en wav- bestanden als bijlage te versturen, ook al ging het soms om eigen materiaal waar Sabam en IFPI niet eens de rechten van beheren.

Maar daarmee was het probleem volgens Sabam en IFPI niet van de baan. ,,SeniorenNet trachtte daarop de wetgeving te omzeilen door in de plaats daarvan links door te sturen naar websites waar wel muziek op beluisterd kan worden'', pleitte meester De Keersmaecker.

,,Bezoekers hebben inderdaad de mogelijkheid om links naar andere websites te leggen in hun teksten. Mochten daar links bij zijn naar illegale muziekwebsites, dient men uiteraard die sites te vervolgen en niet SeniorenNet'', antwoordde meester de Jong voor SeniorenNet daarop.

Hij voerde ook aan dat de door Sabam en IFPI opgestelde dagvaarding nietig was, omdat ze veel te algemeen was opgesteld. Er wordt volgens hem helemaal niet gesteld om welke inbreuken op de auteurswet het gaat en welk materiaal er in strijd mee zijn. SeniorenNet vroeg de rechter dan ook om de eis van Sabam en IFPI ongegrond te verklaren. De uitspraak volgt op 5 oktober.