BRUSSEL - Jonge Brusselse werklozen kunnen sinds 1 september taalcheques aanvragen die hun kansen moeten verhogen op de arbeidsmarkt. Met de taalcheque kan je niet alleen Nederlands, maar ook Duits of Engels leren. Bedoeling is vooral dat Franstalige werklozen Nederlands leren.
Nu spreekt 90 procent van de jonge werklozen in Brussel enkel Frans. De Brusselse minister voor Economie, Benoît Cerexhe (CdH) stelde de maatregel donderdag voor. Hij geldt voor werklozen jonger dan 30 jaar die via de Brusselse Gewestelijke Dienst voor Arbeidsbemiddeling (BGDA) een Contract voor Beroepsproject afsluiten.

Nadat de werkloze slaagt in een relatief makkelijke test in het Nederlands of Frans, krijgt hij de cheque. Die is goed voor maximaal 60 uur les. De BGDA draagt de kosten die tot maximaal 2.250 euro kunnen oplopen.

Cv's

De lessen richten zich vooral op een zoektocht naar werk, met schrijven van cv’s en brieven, trainen van sollicitatiegesprekken en voorbereiden van taaltesten. De deelnemers kunnen terecht in 28 deelnemende scholen, zowel openbare als privé-initiatieven.

Met de maatregel wil minister Cerexhe de torenhoge jongerenwerkloosheid in Brussel tegengaan. Jongeren zijn immers goed voor een derde van alle 90.000 werklozen in het gewest en 30 procent van de volledig uitkeringsgerechtigde werklozen. De meesten van hen zijn bovendien laag geschoold en kampen met een zwakke talenkennis.