CASTEAU - NAVO-commandant generaal James Jones heeft donderdag gevraagd om versterkingen voor de internationale troepenmacht (ISAF) in het zuiden van Afghanistan. In de strijd tegen de Taliban zullen de komende weken beslissend zijn, zei hij.
Jones was eerder deze week met NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer op bezoek in Afghanistan . Hij spreekt vrijdag en zaterdag in Warschau met de militaire leiders van de 26 NAVO-lidstaten, in de hoop meer troepen, vliegtuigen, helikopters en verscheidene honderden extra manschappen los te krijgen voor de missie in Zuid-Afghanistan.

Jones zei dat de intensiteit van de acties van de Taliban en hun bereidheid de strijd aan te gaan, in plaats van hun gebruikelijke guerrillatactieken te hanteren, hem en de NAVO hebben verrast. Toch heeft hij er vertrouwen in dat de ISAF-troepen ,,in de relatief nabije toekomst, zeker voor de winter'' de overhand zullen krijgen. Met snel inzet- en verplaatsbare eenheden hoopt hij de Taliban te kunnen vernieitigen voordat zij zich voor de winter in de bergen terugtrekken.

Jones zei teleurgesteld te zijn over het voorlopig uitblijven van toezeggingen. Een bijeenkomst van 25 augustus op het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Brussel leverde niet de extra manschappen op die hij graag had gehad, erkende Jones. De generaal bekritiseerde ook de internationale gemeenschap omdat die de militaire inspanning in Afghanistan niet begeleidt met de nodige ontwikkelingshulp en opbouwactiviteiten ten behoeve van een politiekorps en rechterlijke macht. Hij noemde met name de groeiende drugshandel een groot probleem.

De afgelopen 38 dagen zijn aan Britse en Canadese zijde ten minste 35 doden gevallen en de Taliban lijken, ondanks een recent ISAF-offensief in het zuiden, van geen opgeven te willen weten. De Taliban claimden woensdagavond de stad Garmser in de provincie Helmand opnieuw te hebben ingenomen. Garmser, een stad van 50.000 inwoners, werd in juli al eens door de Taliban bezet nadat zij het slecht bewapende lokale garnizoen hadden verdreven. Amerikaanse, Britse, Canadese en Afghaanse grondtroepen wisten de stad te heroveren en hielden haar korte tijd in handen, maar droegen haar daarna over aan Afghaanse troepen.

Jones vraagt om versterkingen terwijl de NAVO zich bezint op plannen om voor het einde van het jaar het commando over te nemen in Oost-Afghanistan, waar momenteel een coalitie onder Amerikaans bevel actief is. Als de NAVO ook de leiding neemt in het oosten krijgt het bondgenootschap in Afghanistan ongeveer 24.000 man onder de wapenen. De ISAF-operatie heeft al de leiding in het noorden en het westen van het land.