Moord para's in Rwanda naar assisen
Bernard Ntuyahaga
BRUSSEL - De kamer van inbeschuldigingstelling heeft donderdag het bevel gegeven om de Rwandese legermajoor Bernard Ntuyahaga voor de moord op tien Belgische para's op 7 april 1994 in Kigali door te verwijzen naar assisen. Dat hebben de burgerlijke partijen gemeld.
Een datum voor het proces, dat verschillende weken zal duren, staat nog niet vast.

Het proces zou tijdens het eerste semester van 2007 plaatsvinden. Volgens de advocaat van de families van de para's, Laurent Kennes, zal het proces niet voor maart beginnen.

De 54-jarige Bernard Ntuyahaga, die sinds maart 2004 vastzit in België, moet zich ook voor andere moorden in het kader van de Rwandese genocide verantwoorden. Enerzijds voor de moorden van april 1994 die gepleegd werden in de wijk waar hij woonde, in Kigali. Anderzijds voor de moorden in Butare, waar hij door zijn regering in juni 1994 naartoe werd gestuurd.

De tien vermoorde Belgische blauwhelmen maakten deel uit van VN-vredesmacht (MINUAR) in Rwanda. De para's moesten de premier Agathe Uwilingiyimana beschermen, en werden door Ntuyahaga ontwapend en meegenomen in een minibus, waar ze in een kamp in Kigali werden vermoord.