DEN BOSCH - De zakenbank Van Lanschot, die bankiert voor vermogende klanten, lijft branchegenoot Kempen & Co in. De bank uit Den Bosch deed donderdag een bod van 300 miljoen euro op Kempen. Met de overname wil Van Lanschot Bankiers zijn beheerd vermogen verdubbelen.
Beide banken onderhandelen sinds dit voorjaar over de overname. Bestuursvoorzitter Floris Deckers van Van Lanschot hoopt de overname in januari 2007 af te ronden, waarna Kempen een grote mate van zelfstandigheid zal behouden.

De Bossche bank betaalt 190 miljoen euro van de overnamesom in cash. Het overige deel wordt in aandelen betaald. Daartoe geeft Van Lanschot voor een bedrag van 70 miljoen euro nieuwe aandelen uit. De beoogde overname zal volgend jaar direct bijdragen aan de winst per aandeel. Vanaf 2008 zal de acquisitie tot 10 à 20 miljoen euro aan voordelen opleveren, voornamelijk door extra inkomsten.

Wiet Pot

Van Lanschot is traditioneel sterk in vastrentende fondsen, terwijl Kempen sterke fondsen beheert in vastgoed- en small- en midcap fondsen. Kempen heeft voorts een goede positie in corporate finance, vooral relevant voor de grotere familiebedrijven en de sector gezondheidszorg.

Volgens Van Lanschot heeft de aankondiging van de overname niet direct te maken met de problemen rondom Wiet Pot. De bestuursvoorzitter van Kempen & Co heeft onlangs onder druk van de financieel toezichthouders DNB en AFM zijn vertrek bekendgemaakt. De topman moet eind dit jaar opstappen omdat hij diverse privétransacties niet heeft gemeld bij de toezichthouders, zoals verplicht was. Pot heeft Kempen & Co in rustig vaarwater gebracht, na enkele roerige jaren. Onder zijn leiding heeft de zakenbank twee jaar een zelfstandig bestaan geleid.

Dexia

De Nederlandse investeringsmaatschappijen HAL en NPM Capital en Friesland BankKempen namen de bank eind 2004 over van het Belgisch/Franse Dexia. De investeerders verlosten Dexia van een mislukte overname. Het financieel conglomeraat kocht Kempen & Co begin deze eeuw voor ruim 1 miljard euro.

Met de overname wilde Dexia zich vestigen in Nederland, maar dat mislukte doordat de affaire van de aandelenlease het concern achtervolgde.

Met de overname van Kempen & Co slaat Van Lanschot een tweede grote slag in vrij korte tijd. De vermogensbankier heeft twee jaar geleden CenE Bankiers overgenomen van bankverzekeraar ING. Voor de koop telde de bank 250 miljoen euro neer.