Groei overslag stuwt winst haven Rotterdam
Foto: afp
ROTTERDAM - De winst van het Havenbedrijf Rotterdam is in het eerste halfjaar gestegen van 40 miljoen tot 50 miljoen euro. Het nettoresultaat inclusief eenmalige baten steeg tot 83 miljoen euro.
De opbrengsten kwamen hoger uit dan dan de 216 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2005, zo liet het bedrijf donderdag weten. Het havenbedrijf had 19 miljoen euro gereserveerd voor de afwikkeling van een rechtszaak met de Britse bank Barclays in de nasleep van de zogeheten RDM-affaire. De rechtszaak werd in juni afgeblazen zonder dat het havenbedrijf de door Barclays geclaimde 19 miljoen euro hoefde te betalen.

Omzet

Het bedrag is als eenmalige bate in de boeken opgenomen. Barclays wilde van het havenbedrijf het geld terug dat de bank in 2004 had geleend aan het bedrijf van Joep van den Nieuwenhuyzen, de eigenaar van het inmiddels failliete RDM. Het havenbedrijf, dat voor 2004 een gemeentelijke dienst was, had zich garant gesteld voor leningen aan het RDM-concern van Van den Nieuwenhuyzen. Het havenbedrijf heeft in totaal 49 miljoen euro gereserveerd voor de afwikkeling van de affaire.

De toename van de overslag, de verhoging van de havengelden en de hogere inkomsten uit de verhuur van haventerreinen zorgden voor een grotere omzet. Het havenbedrijf maakt, in tegenstelling tot vorig jaar, niet bekend hoeveel de omzet over het eerste halfjaar bedraagt. De reden hiervoor is de introductie van een nieuw systeem voor de bedrijfsadministratie (ERP), zo liet een woordvoerder weten.