BRUSSEL - Jongeren beschikken vandaag over heel wat mogelijkheden om bij te verdienen, maar doen daarom niet minder aan vrijwilligerswerk.
Dat blijkt uit een onderzoek van de onderzoeksgroep Tempus Omnia Revelat (TOR) van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) bij 1.353 jongeren tussen de 18 en 23 jaar.

Volgens de onderzoeksgroep kunnen jeugdwerkers en beleidsmakers op beide oren slapen. Hun onderzoek toont aan dat de nood aan geld studenten weliswaar aanzet om deel te nemen aan de arbeidsmarkt, maar dat dit niet leidt tot minder engagement in het jeugdwerk.

,,Vrijwilligers uit het jeugdwerk verrichten zelfs vaker vakantiewerk dan jongeren die geen lid zijn van het jeugdwerk'', aldus de onderzoekers. ,,Jeugdwerkers houden er een actieve levensstijl op na. Ze hebben niet meer vrije tijd dan hun niet-participerende leeftijdgenoten, maar ze spenderen die wel aan veel meer verschillende soorten activiteiten.''

Meer studentenarbeid
R Nog volgens de VUB neemt studentenarbeid toe. Vooral tijdens het schooljaar wordt er meer gewerkt. In 2005-2006 had 87 procent van de 18- tot 23-jarige een studentenjob. Negen op de tien studenten werkt tijdens de zomer, meer dan zes op tien ook tijdens het schooljaar.

,,De belangrijkste reden om te werken is geld, maar ervaring opdoen en de sociale contacten op de werkvloer spelen ook een rol'', besluit de VUB.